Pekbok ska engagera de minsta för miljön

Titta skogen är första delen av en serie pekböcker som handlar om något utrotningshotat – nämligen små barns möte med naturen.

Författaren Åsa Mendel-Hartvig, som 2010 debuterade med boken Tesslas mamma vill inte, ligger bakom den nya serien. Genom vår, sommar, höst och vinter får vi följa fyra olika barn som upptäcker naturen på egen hand i böckerna Titta skogen, Titta havet, Titta parken och Titta natten.

– Idén kom när jag läste en artikel under rubriken utrotningshotat, som handlade om att barn är ute i naturen allt mindre.

– Den inspirerade mig till att skriva om små barns möte med naturen. Jag tror det är viktigt att få en känsla för naturen, för att vi ska bry oss om den och vilja bevara den. Små barn tycker ofta att naturen är helt fantastisk och spännande, om de bara kommer ut i den, säger Åsa Mendel-Hartvig.

Böckerna tar med läsaren ut i naturen. Här kramar, luktar och känner barnet på mossor, blommor och kryp.

– En bok kan inte ersätta upplevelser med alla de fem sinnena, men det är ett sätt att spegla hur det kan vara och kanske också uppmuntra till att vara i naturen.

Relationerna till andra personer är också närvarande och varje bok slutar med ett mysigt möte med någon som står barnet nära. Flera spännande småkryp letar sig också fram på sidorna.

– Många barn blir rädda så fort de ser ett småkryp, det tycker jag är synd, så jag ville ha med småkryp i böckerna.

Åsa Mendel-Hartvig har själv ett stort miljöintresse. Under åtta år arbetade hon med globala miljöfrågor som kommunikationsansvarig på Greenpeace.

– Jag har aldrig varit den som kedjat fast mig någonstans, men jag har ett aktivisthjärta.

Nu fokuserar hon på skrivandet på heltid. Sedan debuten har det blivit 14 böcker, alla för barn mellan 0 och 7 år. Under 2017 ges ytterligare fem böcker ut.

Vilka av dina böcker har betytt mest för dig?

– Jag kan inte säga det, jag tycker om dem på olika sätt. Men jag är förtjust i Siri flyttar landet, för den är del av en ganska ovanlig genre, nämligen kapitelböcker för små barn. Jag tror på barns kapacitet att kunna tillgodogöra sig berättande tidigt. Det var så man berättade förr i tiden. Min elvaåring läser mycket själv men blir jättebesviken om vi inte högläser för henne en kväll. Hon tycker det är det mysigaste som finns.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.