Över tvåhundra tänker tacka nej

Hundratals män har skrivit under på att tacka nej till att delta i helmanliga paneler. Detta i en kampanj för att skapa en jämnare könsfördelning bland offentliga personer. – Det är bra med en kampanj som går ut på att det är männen som ska ändra sig, säger Andreas Lind som är en av de som har skrivit under.

I november lanserades kampanjen Tacka nej, ett samarbete mellan Rättviseförmedlingen och tre manliga debattörer och skribenter som tröttnat på att ständigt se eller ombes delta i expertpaneler med bara män. Efter bara några veckor hade över två hundra personer skrivit under uppropet och diskussionen har gått het på sociala medier. Internetforskaren och rådgivaren Marcin de Kaminski är en av initiativtagarna.

– Vi har länge haft en känsla av att könsfördelningen inte är bra, runt 80 procent av experterna som syns i tv är män. Men vi lever fortfarande i ett patriarkat och det här är ett av de små steg som vi måste ta för att nå en förändring.

Tanken med uppropet är att män ska kunna hänvisa till kampanjen när de blir tillfrågade att delta i en helmanlig panel, och tacka nej eller kräva att även kvinnor ska tillfrågas för att de ska delta. Ofta handlar det om att arrangörerna väljer den lätta lösningen i första hand, och väljer experter som de redan känner till.

– Vi vet att män hellre rekryterar andra män och vänder sig till nätverk som de själva är en del av. Men när jag har sagt att det inte är okej att det inte är några kvinnor med har det ofta löst sig. Det är dags för arrangörerna att tvingas tänka ett varv till, säger Marcin de Kaminski.

Kampanjen drivs i samarbete med Rättviseförmedlingen, som arbetar med att synliggöra kompetens i grupper som är underrepresenterade i offentligheten. För några år sedan drev de kampanjen Tacka ja, som gick ut på att få kvinnor att tacka ja till att vara med i paneler och debatter. En viktig del för de som deltar i tacka nej-kampanjen är att ge tips på kvinnor som kan tillfrågas.

Bland dem som har skrivit under uppropet finns även några kvinnor, något som har väckt en del frågetecken.

– Jag tror att det finns en poäng att den här typen av initiativ inte bara kommer från oss som ofta deltar i paneler, utan det kan också bidra till en medvetandehöjning från arrangörers sida, som ju kan vara kvinnor. Framöver kan det bli möjligt att vi vidgar frågan och till exempel uppmärksammar att det mestadels är vita medelklassmän som tillfrågas, säger Marcin de Kaminski

Andreas Lind som är vd för Norrbottens Handelskammare är en av dem som har skrivit under på att tacka nej till att delta i helmanliga paneler.

– För mig som jobbar med industrifrågor är det en del av vardagen att kämpa för att ha det så jämställt som möjligt. Jag ser alltid till att det är minst fem–tio procent kvinnor med i de arrangemang vi står för, och hittills har det inte gjort att vi har behövt tulla på kvaliteten.

Han tycker att det är en fördel att kampanjen riktar sig till män, som är dem som har makten att tacka nej och ställa krav på en bättre könsfördelning.

– Majoriteten av jämställdhetsarbetet drivs av kvinnor, och för mycket av kampanjerna går ut på att det är kvinnor som ska stärka sig själva, istället för att det är männen som ska ändra på sig.

Michael Winterkvist driver ett it-företag och är ordförande i Skellefteåföretagarna. Han är en annan av dem som bestämt sig för att tacka nej.

– Det handlar om att våga säga att jag ställer min plats till förfogande för jag vet att det finns komptenta kvinnor där ute. Ibland känns det som att kvinnor blir inplockade som underhållning eller moderatorer, de måste också tillåtas vara experter.

På Sveriges Radio Värmland har programchef Per Larsson inte hört talas om kampanjen, och har heller aldrig blivit tillfrågad om det även finns kvinnor i panelen när han bokar en manlig deltagare.

– Men vi har heller inga paneler utan kvinnor. Vi har krav på oss själva att vi ska ha en jämn könsfördelning, och den dagen vi sitter med en helmanlig panel har vi misslyckats.

Karin Wickström, en av producenterna på Sveriges Radios samhällsprogram Studio Ett, känner inte heller till kampanjen och har aldrig blivit tillfrågad om könsfördelningen. Hon tycker dock att det vore bra om manliga deltagare gav förslag på kvinnor som kan tillfrågas.

– Det är något som vi ständigt behöver bli påminda om. Vi är medvetna om att vi ska ha en jämn könsfördelning, men det är inte alltid vi lyckas när det är ont om tid och det är deadline samma dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV