Omställning Japan satsar på samarbete

Permakultur och lokala valutor var etablerade i Japan långt innan omställningsrörelsen grundades där. Nu hoppas Omställning Japan kunna samarbeta mer med liknande rörelser för att bli starkare tillsammans.

Omställare i Japan kommer ifrån lite olika håll. En del är intresserade av ett hållbart liv och ett hållbart samhälle, andra har ett specifikt intresse för permakultur eller andra omställningsaktiviteter. Att de fastnar för just omställningsrörelsen beror på flera saker, enligt Shunro Yoshida som var med och grundade Omställning Japan.

– Omställningsrörelsen är ett stort experiment men det är också en internationell organisation. Det finns inget annat som liknar det. Vi säger att vi prövar oss fram men vi gör saker i verkliga livet, där vi bor. Omställning är en bra berättelse och ett positivt budskap även till andra organisationer.

Därför tycker han att omställningsrörelsen spelar en viktig roll i Japan även om den vare sig är särskilt stor eller syns i de stora medierna.

– Japan håller på att förändras men majoriteten av invånarna är fortfarande för upptagna för att intressera sig för hållbarhet. Däremot finns det flera tidningar om friluftsliv som har börjat att intervjua omställare då och då. Att de intresserar sig för lokala gemenskaper är ett litet tecken på att något håller på att hända.

Omställningsrörelsen etablerades i Japan 2008. Hide Enomoto kom i kontakt med omställning då han bodde i ekobyn Findhorn i Storbritannien. Han bjöd sin vän Shunro Yoshida och flera andra från den japanska permakulturrörelsen till en konferens i Findhorn det året där de mötte nyckelpersoner från omställningsrörelsen som Rob Hopkins och Joanna Macy. Sedan deltog de i en omställningskurs i London.

När de kom hem startade de dels omställningsinitiativ på tre platser i Japan, och dels började de att bygga det som skulle bli den nationella huben eller stödorganisationen.

De första åren låg fokus på att väcka intresse och sprida medvetenhet kring omställning med hjälp av filmvisningar och samtal.

– Efter Fukushimakatastrofen blev bytet till en hållbar livsstil allvar för många. Vi fortsatte att prata om medvetenhet men det blev större fokus på arbetsgrupper, säger Shunro Yoshida.

Många omställare har en bakgrund inom permakultur och jobbar med exempelvis odling eller mat. Initiativen har permakulturträdgårdar, håller utbildningar, driver matkooperativ eller ordnar marknader på söndagar med lokalt producerad mat.

– Där jag bor på ön Kyushu i sydvästra Japan försöker vi att bevara och utbyta regionala fröer. Det är väldigt viktigt.

En del initiativ anlägger permakulturträdgårdar på uppdrag av lokala företag eller privatpersoner och drar på så sätt in lite pengar till sitt arbete.

En annan viktig fråga för många initiativ är Reconomy, det internationella Transition networks arbete för att stärka lokal ekonomi. Flera grupper hade redan arbetat med lokala valutor sedan tidigare.

– De hade kanske haft en lokal valuta i 15 år och vi sa att de inte behövde byta namn, de kunde bara gå med i omställningsrörelsen.

På nationell nivå arrangerar huben omställningskurser för nybörjare ett par gånger per år och ordnar en årlig festival.

– Vi har roligt och utbyter erfarenheter, både lyckade och misslyckade, och berättar om vad vi gör, säger Shunro Yoshida.

En gång om året håller de också i ett symposium som riktar sig till personer som inte känner till omställningsrörelsen sedan tidigare men som börjar bli redo för ett mer hållbart liv.

Ett fokusområde just nu är att stärka samarbetet med andra organisationer som arbetar med liknande frågor. De arrangerar bland annat aktiviteter ihop och drar nytta av varandras nätverk.

– Det hjälper oss mycket. Vi försöker att hålla varandras händer och hjälpa varandra.

Samarbetena kan bland annat göra att hållbarhetsfrågor når nya grupper.

– Det finns en präst vid en japansk helgedom som förstod omställningstanken och ville samarbeta med oss så vi höll ett evenemang om lokal valuta i ett tempel.

En av utmaningarna för den nationella huben är att arbetet sker ideellt, parallellt med lokalt engagemang.

– Vi försöker att inte ta på oss för mycket. Arbetet blir inte så uppstyrt men vi gör åtminstone det som måste göras, säger Shunro Yoshida.

Även lokalt tycker många omställare att det är svårt att få tiden att räcka. Nya initiativ startas men många försvinner också.

– Omställare är ganska upptagna och det är en utmaning. Vi säger att det är okej om en person eller ett initiativ behöver lägga ner eller vila och att de kan börja igen när de vill. Det är viktigt, vi vill uppmuntra folk och göra det så lätt som möjligt för dem att starta ett initiativ. Om de måste sluta är det inget fel i det.

Shunro Yoshida vill gärna försöka hitta mer finansiering till omställningsarbetet, exempelvis från företag.

Ibland får organisationen ett mindre bidrag från ett internationellt friluftsutrustningsföretag och så får de en del medel ifrån det internationella Transition network.

De tjänar också lite pengar på att hålla omställningskurser och sälja dvd:er.

I december fick dock huben bidrag till ett par specifika projekt. Dels ska de starta ett nätverk för omställningsrörelsen runt om i Asien. De har börjat att prata via videolänk med organisationer i Hongkong och Taiwan och hoppas kunna hålla en gemensam konferens i Korea.

Dels ska de släppa en dvd och en broschyr. Ett hinder för att sprida omställning som många asiatiska länder har gemensamt är nämligen att relativt få invånare pratar engelska.

– Vi är fortfarande en undergroundrörelse och prio ett är att få med oss fler.

Vad tror du att omställningsrörelsen i Sverige kan lära sig av Japan?

– Det är svårt att jämföra, men ett råd är att vara öppen gentemot andra organisationer. Det är också väldigt viktigt att ha roligt och fira oavsett om det går bra eller inte. Det viktiga är att fortsätta att kämpa.

2011 inträffade den största kärnkraftsolyckan i världen sedan Tjernobyl 1986 då en tsunamivåg träffade kärnkraftverket i Fukushima i Japan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV