Omställning i Baltikum

Janne Forsmark rapporterar från ett givande omställningsmöte i Riga i helgen.

Glädjen av att träffa nya omställare infann sig åter under helgen som var.

I minus 25 grader och snålblåst slöt 25 intresserade upp i Riga, kulturhuvudstad 2014, för att lära sig mer om transitionrörelsen. Här fanns en representant från British council som varit med och finansierat evenemanget tillsammans med svenska ambassaden och Transition network.

Professorer och studenter från Riga och Pärnu universitet med en rejäl kunskap och intresse om de utmaningar vi står inför deltog med stort intresse och många stora frågeställningar. Övriga deltagare representerade en brokig bakgrund från alpackauppfödare till ekobystartare med rika erfarenheter och spännande visioner.

Dagarna fylldes med bland annat open space-övningar, worldcafé och möten med förfäder och framtiden, allt för att bygga en ökad medvetenhet om hur vi kan möta och försöka lösa våra gemensamma utmaningar på det lokala planet.

Hur kan Lettlands rika tradition att samlas i kulturfester med sång och dans vara en tillgång i omställningen?

Ett spännande samtal följde kring kulturens förmåga att samla deltagare kring landets traditioner och hur dessa kan vara en bro till samtal och kunskapsspridning. De baltiska länderna har en erfarenhet av att under de senaste 60 åren använda kraften i sina traditioner för att värna sin självständighet. Andra intressanta samtal visade hur nära de har till kunskapen om att odla grönsaker och att ta vara på frukt och bär. I Lettland kan man köpa inhemska äpplen hela året medan vi i Sverige importerar äpplen för 1,1 miljarder kronor.

Den ekonomiska utveckling man hade under ett par år har nu bytts mot en kraftig nedgång samtidigt som införandet av euron gav höjda priser med oro och osäkerhet som följd.

Tillsammans äger vi Östersjöns problem och lösningar där den senaste positiva nyheten visar på tillväxt av torsken tack vare minskat rovfiske.

Under hemresan går mina funderingar kring hur vi tillsammans i Norden och Baltikum ska kunna dela med oss av våra erfarenheter och kunskaper kring våra så angelägna lösningar.

Jag är tacksam för tänkvärda och lärorika dagar, kalla men fyllda med deltagarnas värme och vilja att tillsammans skapa samhällen i balans med omgivande ekosystem med sång och dans som nycklar till de kommande omställningssamtalen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV