Startsida - Nyheter

Omställning en smak av framtiden

Smaka framtiden blir Södertäljes omställningsfestival i matens tecken. Som en framtidsvecka, men med fokus på mat. Festivalen sammankopplar även stad och landsbygd på ett nytt sätt.

– Mat berör alla. Det är något som alla i sin vardag kan ta ställning till och förändra. Det vi äter påverkar inte bara oss utan hela jorden, säger Annika Lykta, som är projektsamordnare för Smaka framtiden.

Södertälje vill bli känt för sin ekologiska och närproducerade matproduktion. Det finns ett intresse från kommunen och det är närmast en tradition i Järna, som blivit känt för Saltå kvarn och för sina många holistiska verksamheter inom odling, läkekonst och mat. Det är också i Järna som omställningsrörelsen är starkast i kommunen.

– Det kändes klockrent. Vår vision med Smaka framtiden-veckan är att det ska ske aktiviteter både i centrala Södertälje, på landsbygden och i Järna. Vi vill återkoppla land och stad i en väldigt uppdelad kommun och lyfta frågor som: var kommer maten vi äter ifrån, säger Annika Lykta, som tillsammans med Magda Kleparska och Sofi Håkansson ska arbeta med planering och upptakt till evenemanget som ska äga rum den 30 augusti till den 6 september.

Men det kommer inte att bli vilken skördefestival som helst. Smaka framtiden ska bli en vecka med fokus på bra lokal mat och hållbarhet. Visionen är att Södertälje kommun ska bli en nationell förebild för social och ekologisk hållbarhet.

Precis som Framtidsveckan och liknande miljöfestivaler ska arrangörerna lyfta positiva exempel på miljöinitiativ, men förhoppningen är att man tillsammans ska kunna skapa en gemensam samarbetsplattform för hållbarhetsarbete. Aktörerna är lokala föreningar, studieförbund och Södertälje kommun och Leader-organisation. Tanken är att göra ett stort knytkalas, där olika aktörer visar fram sina specialiteter.

– Vi blev inspirerade av Framtidsveckan, men också av förra årets Summer of soil-event i Järna, där en coach aktivt uppmuntrade oss att göra ett evenemang speciellt fokuserat på mat. Ett annat projekt som inspirerat är Incredible edible Todmorden i England, som startades av Pam Warhurst. Det är ett projekt för bra lokal mat som väckt stort intresse och engagemang, säger Annika Lykta.

Själv arbetar Annika Lykta med en kombination av kultur, miljö och sociala projekt. Smaka framtiden har fått Leader-pengar och stöds även av Studiefrämjandet, som också står bakom Framtidsveckan.

Upptakten har redan börjat. I förra veckan arrangerades en raw food-workshop på Luna kulturhus som drog 50 personer.

– Det var långt över förväntan. Jätteroligt, konstaterar Annika Lykta.

Härnäst följer planeringsmöten och under våren blir det fler fristående workshops och föreläsningar för att höja intresset i kommunen inför evenemangsveckan i höst.

– Matproduktion är en så stor del av klimatfrågan att den förtjänar att lyftas speciellt. Det är så många saker som spelar in när det gäller vad vi äter, både socialt, traditionellt, kulturellt och religiöst. Det vi väljer att äta är starkt kopplat till vår identitet på så många olika sätt.

Att fokusera en omställningsvecka på mat, tror inte Annika Lykta har några nackdelar. Och hon är heller inte orolig för att det ska bli en matfestival, som vilken som helst.

– Det är ju också en ingång till klimat, transportfrågor, oljeberoende och fördelar med småskalighet.

Tanken är att evenemanget ska bli återkommande i Södertälje, men att utveckla material som kan användas även på andra ställen, som Framtidsveckan, har man inte gjort.

– Nej, så långt har vi inte tänkt. Men det vore så klart roligt om någon ville kopiera idén någon annanstans.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV