Nya cykelkök i Jönköping och Alingsås

Nu ökar antalet cykelkök i Sverige. Förra månaden fick Alingsås ett eget cykelkök och i juni öppnar Jönköpings nya gratisverkstad för cykelmekare. Även i Uppsala arbetar man vidare med att permanenta mekarverkstaden på Ungdomens hus.

I Alingsås öppnade det nya cykelköket under Framtidsveckan i slutet på mars. Här är det omställningsrörelsen som driver köket, i samarbete med kyrkan, helt utanför kommunal regi.

Det var radioprogrammet Cykla som gick i P1 i fyra avsnitt i somras som blev inspirationen.

– Jag blev förvånad över hur mycket cyklar som slängdes och det blev ett startskott för cykelköket här i Alingsås, förklarar Robert Gustavsson, som är en av eldsjälarna i köket.

Robert tog upp frågan om cyklarna på omställningsfikat, som Omställning Alingsås har på måndagar, och sex personer var intresserade av att göra något åt problemet med för många slängda cyklar. Under hösten letade gruppen efter en lämplig lokal och fick till slut lov att använda källaren i Noltorp kyrka, helt gratis.

– Det tog lite tid i och med kyrkans beslutsprocess, men när vi väl fick ja, var det bara att köra i gång. Vi har också fått sponsring av olika lokala företag med verktyg. Det som fortfarande behövs är mekställ att hänga cyklar på när man jobbar med dem.

Sedan 27 mars är köket i gång och det är öppet på torsdagskvällar mellan 17 och 20. Då kan man i första hand meka med sin egen cykel, men från och med maj månad kommer köket att få 15 cyklar från kommunens upprensningar som kommer att komma köket till del, både för reservdelar och som renoveringsprojekt.

– Vi har gott om besökare och det kommer nya varje gång, berättar Robert Gustavsson.

Cykelköket i Alingsås kommer troligen att bilda en förening, eftersom det är svårt att söka bidrag.

– Sparbanken är positiva till vår verksamhet, men vi måste ha en förening om vi ska kunna få bidrag av dem, berättar Robert Gustavsson.

I Jönköping kommer det nya cykelköket att öppna redan den 11 juni i år. Det har skett genom ett samarbete mellan flera olika kommunala förvaltningar och ett länsövergripande projekt av Energikontor norra Småland. Inom kommunen har stadsbyggnadskontoret, fritidsförvaltningen och tekniska kontoret samarbetat. I projektet arbetar också sex volontärer, varav en blir en betald projektledare i sommar.

Therese Silvander jobbar med länsövergripande projekt på Energikontor norra Småland, men också på Jönköpings kommuns stadsbyggnadskontor. Det är ett tvåårigt projekt mellan regionala aktörer och Energimyndigheten.

– Vi är lite stolta över att vi har lyckats få ihop det så fort. Att starta ett cykelkök är en åtgärd som snabbt kan medverka till att öka cyklingen och det går snabbare att skapa ett cykelkök än att anlägga nya cykelbanor, förklarar Therese Silvander.

I början av februari hölls en medborgardialog med tema cykling. Idén om att starta ett cykelkök fick stort stöd och fyra personer ville engagera sig som volontärer. I mitten av mars rekryterades en projektledare som till en början ska vara anställd från april till augusti. Sedan ska projektet utvärderas.

– Vi har med från början att det här ska bli ett långsiktigt projekt. Kommunen kommer att stå för lokalen och för projektledarens lön, men tanken är att projektet ska backas upp av lokala sponsorer och volontärer som engagerar sig. Utbildningsenheten kommer också att medverka i projektet med olika arbetsmarknadsprojekt. Det finns en Facebookgrupp för cykelstaden Jönköping och vi vet redan att intresset för det här är stort.

Cykelköket ska hysas i Kreativt center i Munksjö. Projektet är en del av ett större projekt för att öka hållbarheten i kommunen, där även ett grafittiprojekt och stadsodlingsprojekt ingår.

I Uppsala har Uppsala cykelförening drivit ett ambulerande cykelkök med mekardagar sedan 2006. Numera har man verksamhet på Ungdomens hus i Uppsala, men man vill utöka med fasta lokaler.

– Som det är nu får vi plocka fram allting varje tisdagskväll när vi har öppet och det blir mycket merarbete, förklarar Per Eric Rosén.

Förhoppningen är att cykelköket ska kunna flytta sitt lager av reservdelar och sin verksamhet till ett allaktivitetshus som planeras i Uppsala. Verksamheten drivs utan bidrag, men man samarbetar med Studiefrämjandet och Trafikverket har bidragit med anslag till ett antal lastcyklar som står runtom i stan och som kan lånas.

Uppsala cykelförening har fortfarande mycket utåtriktad verksamhet ute i staden, bland annat medverkar man med mekarverkstad under studenternas forsränning och i en av ekobyarna utanför staden.

– Vi planerar också ett lastcykelmästerskap i maj för att fira cyklandet, berättar Per Eric Rosén.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV