Fem unga Växjöbor har gjort sin första novellfilm med en budget på 5 000 kronor. Den nya föreningen Laterna magica film vill inspirera andra i småstäder att bli filmskapare – men också visa att det behövs en satsning på småstadsfilm.
Den 28 mars är det premiär för Ingen natt och ingen dag i Växjö. Det är ett mörkt drama om John som bestämt sig för att ta sitt liv, och hans nya vän Alex som gör allt för att stoppa honom. Allt arbete, från manus och skådespel till ljud och marknadsföring, är gjort av fem personer sedan slutet av oktober förra året. Sebastian Orehovacki Månsson spelar den ena huvudrollen.
– Vi hoppas att folk ska häpna över hur bra film man kan göra utan någon större formell utbildning eller fancy kontaktnät, utan vettig finansiering och i en av Sveriges mest bortglömda kulturregioner, säger han.
Om de hade gjort filmen i Malmö eller Göteborg hade situationen varit en helt annan, menar han. Men i Småland var det nästan omöjligt att få pengar, till och med från Reaktor Sydost, ett regionalt resurscentrum för film och ung kommunikation i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län.
– Från Reaktor Sydost fick vi låna ljudutrustning, men inte till hela filmen. Vissa scener har vi fått skriva om så att ljudet ”ska” vara dåligt då. Vi har fått vara extremt kreativa, säger Sebastian Orehovacki Månsson.
Filmskaparna sökte pengar på alla möjliga håll och lyckades få 5 000 kronor från regissörens hemkommun Nybro. De har också arbetat i studiecirkelform med filmproduktionen och därmed fått stöd av Studieförbundet Vuxenskolan. Ingen av dem som gjort filmen jobbar heltid utan de flesta har deltidsjobb inom vården eller studerar. Alla går back ekonomiskt och de har räknat ut att de i snitt lagt 50 timmar per vecka var på filmen, periodvis betydligt mer.
– Vi visste att det inte skulle bli lätt, men att det skulle bli så slitigt trodde vi inte. Det har varit chockartat, men roligt.
Laterna magica film har många idéer på hur filmskapare skulle kunna få hjälp lokalt, till exempel genom att Regionförbundet Södra Småland eller kommunerna skulle starta en sponsorpool. Det har de istället själva försökt att göra, genom att leta efter sponsorer från näringslivet vars produkter eller logotyper kunde förekomma i filmen eller eftertexterna. Det har visat sig att många lokala företag stödjer idrott, men att samma struktur inte alls finns för kulturen.
Filmen får en galapremiär på Palladium i Växjö med mingel, underhållning av Farmen-Janne, en bakom scenerna-film och därefter särskilda vip-upplevelser för dem som hjälpt till med filmen. Därefter hoppas föreningen att Ingen natt och ingen dag kan visas på fler ställen.
– Vi kan tänka oss att åka hela Sverige runt och inspirera andra i mindre städer, men det måste gå runt ekonomiskt, säger Sebastian Orehovacki Månsson.
De ska också höra med SVT om filmen kan visas där. Dessutom släpps den på dvd och läggs troligen upp på nätet längre fram.
– Men vi ska försöka att mjölka ut så många ören vi kan först, så att vi har ekonomi nog till vår nästa film. Det viktigaste är inte att vi själva tjänar pengar, det viktigaste är att vi kan göra mer film!
Arbetet med nästa produktion börjar redan till helgen. Gruppen tänker göra en kortfilm till filmtävlingen Novemberfestivalen i höst så det är bråttom att sätta igång. På sikt vill de göra större projekt men tills vidare tänker de också göra kortare filmsnuttar som kan läggas upp på nätet regelbundet. De ska vara humoristiska filmer om aktuella ämnen som ungdomsarbetslöshet, rasism och jämställdhet, och se till att föreningen fortsätter att synas utåt.
– Vi vill bli föregångare, utan att låta för självgoda, och inspirera andra att göra sig hörda. Vi vill visa att det går att vara ung och oskolad och göra riktigt högkvalitativ film med små medel, men vårt syfte är att det ska finnas medel i fortsättningen. Vi vill lägga en grund för filmproduktion även i småstäder.