Ny barnbok om omställning

När Lovis får höra att jorden är sjuk blir hon orolig. Barnboken Lovis Ansjovis och jorden handlar om omställning för barn. Ingen är för liten för att göra skillnad, menar författarna Maria Estling Vannestål och Sanna Hellberg.

– Varför är det människor som ska ta hand om planeten när de är så dåliga på det, frågar sig Lovis Ansjovis i den nya boken. Författaren Maria Estling Vannestål och illustratören Sanna Hellberg är aktuella med sin tredje bok i serien om Lovis Ansjovis. Att den skulle handla om miljö var bestämt sedan länge. Förutom kollegor är Maria och Sanna också mor och dotter och för båda har livet allt mer kommit att handla om att förändra världen.

– Vi har länge pratat om att vi skulle göra en bok med miljötema, det senaste året har vi blivit aktiva i omställningsrörelsen, berättar Maria Estling Vannestål.

I boken får vi följa sexåriga Lovis som hör på radion att jorden mår jättedåligt. Hennes mamma menar att familjen gör vad de kan som att källsortera och inte ha någon bil. Men när Lovis och hennes klasskamrater får veta att skogen där skolbarnen leker ska huggas ner för att ett nytt shoppingcenter ska byggas får de nog. Lovis tar initiativ till ett miljöprojekt på skolan där eleverna får lära sig mer om jorden och hur de kan hjälpa den att må bättre.

– Man behöver inte alls känna till teorierna inom omställningsrörelsen för att kunna ta till sig av tankarna i boken. Budskapet är att ingen är för liten för att göra skillnad, säger Sanna Hellberg.

Omställningsprofilen Rob Hopkins tankar om att ta hjälp av sina drömmar, visioner och sin fantasi gestaltas i boken. Barnen återbrukspysslar, ritar drömvärldar, pratar om sina känslor och spelar en egen teaterpjäs i form av en omgjord julsaga med framtidsvisioner och miljötema för att påverka sin omgivning.

– Vi tar också upp inre omställning och aktivt hopp. Barnen har samtalscirklar där de pratar om vad de tycker om med naturen, vad de är rädda för och hur de vill bidra. Det är viktigt att våga känna smärta för att hitta motivationen att göra skillnad, säger Sanna Hellberg.

Lovis Ansjovis och jorden släpps med en gratis inspirationsguide och lärarhandledning på nätet för skolor som bygger på goda exempel från skolprojekt. Tips på länkar, projekt och böcker finns också med.

– Det är så inspirerade att höra berättelser från skolorna och vi vill föra dem vidare. Alla kan bidra med något. Det kan starta i det lilla, men sprida sig som ringar på vattnet och ge stora effekter, säger Maria Estling Vannestål.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.