Nu växer en lesbisk folkrörelse fram

Projektet Lesbisk makt 2014 använder lesbiska frukostar, lesbisk konst och en lesbisk valstuga för att göra världen mer lesbisk. Den 30 maj startar en stor visionshelg med den nybildade föreningen.

Det var Kvalitetsteatern i Stockholm som drog igång projektet Lesbisk makt 2014 förra året. Målen är bland annat att samla in lesbisk historia och att fler ska upptäcka och se lesbiskhet i världen och i sig själva. Nu har föreningen Lesbisk makt bildats och ska ha sitt första årsmöte den 31 maj under West pride i Göteborg. I skrivande stund har föreningen omkring 140 medlemmar mellan 16 och 83 år utspridda över landet.

– Vi har sagt att vi vill göra en lesbisk folkrörelse, säger Robin N Spegel, projektledare och konstnärlig ledare tillsammans med Lisa Färnström och Jessica Persson.

Exakt vad föreningen ska ägna sig åt är upp till medlemmarna att bestämma. Några förslag som har diskuterats är att fixa regelbundna mötesplatser, att fira lesbiska högtider, att ha en lesbisk julkalender med poddradio om att komma ut samt att ha lesbiska läger.

Just mötesplatserna är viktiga, har Robin N Spegel märkt under de lesbiska frukostar som projektet anordnat hittills i Stockholm, Norrköping, Umeå och Göteborg.

– Det blir en trygghet med lesbiska rum som många säger saknas utanför det rummet.

En annan viktig fråga blir vilka som är välkomna till föreningen och vem som egentligen är lesbisk.

– Vi har försökt att definiera det som alla som har, vill eller kommer att få erfarenheter av lesbiska handlingar. En lesbisk handling kan vara att göra linssoppa, det måste vara en självdefinition till slut.

Robin N Spegel betonar att inte bara ciskvinnor avses, men att det har varit ett problem att transpersoner känt sig exkluderade.

– Vi har också pratat om att både queera och lesbiska rum måste finnas. Det är ingen konkurrensgrej. Men i större hbtq-organisationer kan det kännas som om det lesbiska tappas bort på grund av könsmaktordningen. För mig betyder det lesbiska ett feministisk perspektiv.

När hon intervjuades här i tidningen i februari 2013 visionerade Robin N Spegel om en turnerande lesbisk valstuga för en antirasistisk valrörelse. Nu är det klart att valstugan blir av och gör stopp i Göteborg, Umeå och Linköping. Exakt hur stugan ska se ut är inte bestämt, men tanken är att den ska rymma så många som möjligt.

– Vi vill claima en plats och ta lesbiskt utrymme.

Inuti valstugan bidrar olika konstnärer med programpunkter eller verk, som Sofia Hultin, mest känd för sin lesbiska kartläggning I’m every lesbian, koreografen Karina Sarkissova, interdisciplinära Sabina Husberg Götlind som bland annat driver queerfeministiska skivbolaget Crush & create records, och filmaren Cecilia Neant-Falk, som gjorde den Guldbaggevinannde dokumentären Du ska nog se att det går över. Dessutom har Robin N Spegel gjort ett verk tillsammans med Lisa Färnström och Laura Wihlborg som de kallar Lesbiskt samtal. Det är en interaktiv dialog där besökaren får instruktioner om hur den ska tala och föra sig. Arrangörsgrupperna på plats kommer också att lägga till egna aktiviteter, till exempel att sy ett lapptäcke ihop.

Förhoppningen är att valstugan kan finnas kvar även efter valet som ett fysiskt arkiv, men det beror på vem som kan ansvara och betala för det. Ett digitalt arkiv blir det hur som helst i form av en hemsida med lesbiska berättelser och erfarenheter, bland annat från projektets lesbiska frukostar. Många arrangörer har hört av sig för att boka en frukost och evenemangen har som mest lockat 110 personer. Förhoppningen är att de ska fortsätta i föreningens regi.

– Det är det folkrörelsen går ut på, att alla kan göra lesbiska evenemang, säger Robin N Spegel.

Läs mer på www.lesbiskmakt.tumblr.com.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV