Under temat Se världen: Se ut gick årets Pride-säsong av stapeln i Norrköping den 3-4 maj. Festivalen bjöd in till samtal om kärleken och den gemensamma kampen för allas rätt att få vara den de är och vill vara. ”Det handlar om oss som individer och vår plats i världen”, säger Ellen Larsson, talesperson för Norrköping Pride.
Med endast fyra år på nacken är Norrköping ny i Pridesammanhang. Staden arbetar utifrån en gräsrotsnivå med samarbeten med lokalt ankrade skolor och företag. Här märks bland andra Linköpings universitet, ABF samt Arbetsmuseet.
Bland föreläsarna återfanns författaren och journalisten Maria Sveland som utifrån sin bok Hatet talade om antifeminism och om kvinnors rätt att få ta plats. Även kyrkan drog sitt strå till stacken med en ”stolt och helig regnbågsfanfar till kärleken och människan”. I S:t Olai kyrka talade Ann-Christine Roxberg om att komma ut som transsexuell kyrkoherde.
Pride är enligt Ellen Larsson och Emelie Månsson en kultur som har blivit en tradition under de år som det har firats. Detta är något de vill hylla och bygga vidare på. Med en blick ut mot världen firas Pride i solidaritet med de människor som inte kan.
– Det går inte att fira Pride i många andra länder. Vi får göra det för dem helt enkelt, kämpa för de här viktiga frågorna och för dem som inte kan göra det själva, säger Emelie Månsson och får medhåll av Ellen Larsson.
– Jag tror att den globala hbtq-rörelsen kommer att vara väldigt betydande eftersom det finns så många konservativa strömningar nu över Europa och resten av världen där människor begränsas väldigt mycket. Vi måste enas och jobba tillsammans inom hbtq-rörelsen, säger hon.