Nätverk peppar kvinnliga musiker

Kvinnor och transpersoner som spelar musik i Växjötrakten har bildat ett nätverk för att lära av varandra, uppträda tillsammans och stärka självförtroendet. – Det är väldigt stimulerande att vara i ett sammanhang där man kan identifiera sig, säger initiativtagaren Lidia Svensson.

I Nätverket är flera genrer representerade, från jazz och singer-songwriter till urban dansmusik och grunge.

– Vi kan alla olika saker och målet är att vi ska lära oss av varandra och dela med oss av den expertis vi besitter. Det stärker självförtroendet. Mitt område är looping och jag kommer att hålla en loopworkshop, säger Lidia Svensson.

Nätverket riktar sig till kvinnor och transpersoner och driver en studiecirkel tillsammans med Studiefrämjandet. Bland annat har de haft en dj-workshop och några av medlemmarna, som studerar musikproduktion, har hållit i en workshop i musikproduktion.

– Vi ska nätverka, peppa varandra och göra saker ihop. Vi ska visa att vi finns, och därmed blir det enkelt att hitta musiker som inte är män.

Lidia Svensson betonar att Nätverket inte har några uttalade politiska mål.

– Huvudsyftet är inte att Växjö ska bli jämställt utan att vi ska ha kul och stärkas. Vi gör det här för vår skull. Men det är klart att vi har en dröm om att det ska vara självklart att kvinnor och transpersoner har lika stor roll i branschen som män.

För så är det inte i dag, menar hon.

– Jag får ofta höra att ”det är bättre nu”, men det är inte det. Jag är väldigt trött på hur man blir behandlad som kvinna. Det är allt från att inte tas på allvar i musikbutiker till kommentarer från ljudtekniker. Och jag är så trött på att gå på konserter där bara snubbar spelar, jag får ingenting ut av det. Vi blir alienerade när vi inte syns.

Lidia Svensson nämner en tanke från den brittiska journalisten och författaren Caitlin Moran.

– Hon säger att tjejer är så vana vid att det bara finns en tjej att se upp till i filmer, exempelvis prinsessan Leia i Star wars, att kvinnor i princip har lärt sig att vi måste tävla mot varandra. Det vill jag motverka. Vi kan samarbeta.

Tanken att ”det räcker med en kvinna” är fortfarande vanlig i den svenska musikbranschen, säger Lidia Svensson.

– Jag kan märka det på festivaler till exempel. ”Vi har redan bokat ett tjejband” – och att de använder det ordet. Då har de fyllt kvoten, tycker de. Ingen reagerar om någon har bokat bara snubbar i en hel månad, men om det bara är kvinnor en kväll, då är det en grej.

Idén till Nätverket kom i höstas, när Studiefrämjandet och Sensus ordnade en kväll för enbart kvinnor tillsammans med en lokal musikaffär.

– Jag tyckte att det var inspirerande och under träffen föreslog jag ett nätverk för kvinnliga musiker. Jag tror att det är jätteviktigt att skapa rum utanför normen, där folk som kanske inte skulle ha vågat vara med annars kan vara med.

Sedan dess har Nätverket fått omkring 25 medlemmar på Facebook. De har ordnat flera träffar, en kväll på Kafé de luxe på FN:s dag mot våld mot kvinnor för att samla in pengar till kvinnojourer och ordnar Internationella kvinnokvällen där den 8 mars.

– Det går ju att göra vad som helst. Det vore till exempel kul om vi kunde turnera tillsammans.

Lidia Svensson hoppas att fler ska inspireras av initiativet och hennes bästa tips är att starta en studiecirkel. Lokala studieförbund kan ofta bistå med allt från utrustning till studio.

– Det är väldigt enkelt att göra det här, bara att hitta några kompisar och sätta igång.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV