Misshandlad av sambon – sedan skuldsatt

Efter fem år tog den våldsamma relationen slut, då lämnades Maria ensam med skulder på över 200 000 kronor. Hon får dessutom inte ut något underhåll för barnen.

Sommaren 2007 träffade Maria en man som hon blev hals över huvud förälskad i. Relationen blev snabbt intensiv och var från början destruktiv med mycket fest och bråk.

– Vi levde i vår bubbla och vår relation var antingen himmel eller helvete. Samtidigt som han var våldsam kunde han charma de flesta, säger Maria.

Ungefär ett halvår efter att de träffades blev Maria slagen för första gången. Slaget utdelades inför parets två icke-gemensamma barn. Maria tog sig till sjukhuset och polisanmälde sin partner. På sjukhuset fick hon även ett samtal från mannens ex som berättade att hon hade gått igenom samma sak.

– Trots det tog jag tillbaka min anmälan och vi blev ihop igen. Allt förnuft var som bortblåst och även om han var elak så kändes det värt det för de stunder som var bra. I dag är det väldigt främmande.

Kort därefter blev Maria gravid. Hon övertalade sin partner att sluta dricka och börja i en grupp för män som hade ett våldsamt beteende mot kvinnor. Och hon trodde att nu skulle allt bli bra. Istället blev graviditeten ett helvete då sambon misshandlade henne psykiskt. Ett år efter att barnet fötts blev våldet mer fysiskt.

– Jag försökte att lämna honom när vår son var drygt två år. Jag kastade ut honom från lägenheten men jag kunde inte stå emot länge.

Maria och hennes sambo försökte att börja om på nytt. Men snart eskalerade hans kontroll. Maria blev flera gånger utelåst från lägenheten och hon blev fråntagen sina bankkort. Hon blev med barn igen och våldet fortsatte under graviditeten. Några dagar före förlossningen tog Marias sambo sina prylar och stack.

– Han bestämde sig för att flytta och var inte med på förlossningen.

Förutom att Maria stod själv med ett nyfött barn, en fyraåring och en 12-åring från ett tidigare förhållande lämnades hon med skulder på över 200 000 kronor.

– Först sa han att han skulle betala av på våra gemensamma lån, men sedan ändrade han sig. Kallade mig för hora och menade att jag kunde fixa pengar på det sättet.

Det är avbetalningar på lån och inköp på kredit som måste betalas. Skulderna står i Marias namn men det var hennes före detta sambo som hade hand om ekonomin. Han bestämde över hur pengarna skulle spenderas och vilka lån som de skulle ta. En av de största skulderna är återbetalning av felaktigt bostadsbidrag.

– Jag uppgav rätt inkomst, han har fifflat med sin lön i många år. Nu är det jag som sitter och betalar av allt.

Återbetalningen av bostadsbidraget är en så kallad solidarisk skuld, vilket innebär att Försäkringskassan kräver den av partnerna som kan betala på pengar.

– Jag ansökte om att få skulden delad, men det gick inte.

Maria är sjuksköterskestudent, ensamstående med tre barn och har avbetalningar på upp till 4 000 kronor varje månad. Hon har ensam vårdnad om de två yngsta barnen, men hon får inget underhåll eftersom den andra föräldern redan har så stora skulder.

Maria upplever att hon har fått väldigt lite stöd i sin situation. Till en början ringde hon runt till olika advokater med rådgivning. Men det fanns ingen hjälp att få.

– Lånen står ju i mitt namn och jag vet inte hur jag ska kunna bevisa att det var på hans villkor som allt hände.

Men särskilt kritisk är Maria till Försäkringskassan som inte går med på att dela upp skulden för bostadsbidraget.

– Jag känner att jag har rest mig ur skiten, men samtidigt känns det hopplöst och orättvist att jag ska betala för honom.

Maria har skrivit sin sista tenta för terminen. Snart väntar en hel sommar fylld av jobb medan de yngsta barnen får fortsätta att vara på förskolan hela dagarna.

– Varenda dag är en kamp för att få pengarna att räcka till. För mina barns skull försöker jag att hålla uppe en fasad. Jag vill inte att folk ska se ned på oss och jag vill inte att barnen ska känna att vi är fattiga.

Maria heter egentligen något annat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV