Manifestation på Gotland engagerar många

Tredje oktober följer Visby i karavanen av städer där det arrangeras Refugees welcome-manifestationer. – Engagemanget är jättestort och Almedalen är bokat, säger Annika Wassén, en av initiativtagarna.

Planeringen har pågått under ett par veckors tid.

– Det har varit ett helt galet gensvar och så många som vill engagera sig. Det är verkligen jättekul, säger Annika Wassén.

Idén till en manifestation för att uppmärksamma flyktingsituationen i Europa fick hon redan i somras då en kompis kontaktade henne om att det borde göras något för att uppmärksamma organisationen White helmets som arbetar i Syrien.

Men då var det få som ville engagera sig. Annika Wassén gissar på att det kan ha berott på att man riktade in sig för smalt.

– För två veckor sedan blev det manifestationer överallt. Då föddes tanken om att göra en Refugees welcome här på Gotland och i samma veva ha en insamling för White helmets på manifestationen.

Varför vill ni uppmärksamma just White helmets?

– Mycket för att det är en organisation utan mellanhänder. Den hjälper på plats och det är en ideell organisation som består av syrier som går in efter bombnedslag och räddar människor ur rasmassorna. Den känns livsviktig.

Planeringen är i full gång och ett 20-tal partier och organisationer ställer sig bakom uppmaningen att välkomna flyktingar till Gotland.

– Det blir tal, banderoller, solidaritet och en tyst minut. Drömmen om att ha manifestationen i Almedalen blir verklighet, säger hon.

På senare tid har Annika Wassén märkt ett ökat intresse och engagemang i asylrättsrörelsen på Gotland.

Till exempel fick Region Gotland i augusti 250 000 kronor från länsstyrelsen till projektet Hej Gotland som ska underlätta nyanländas etablering. Det har även ordnats flera privata insamlingsinitiativ och arrangemang för att stödja flyktingar runt om i Europa.

– Vi har ju From Gotland to Lesbos with love, ett privat initiativ, som samlade in kläder och nästan 100 000 kronor via Facebook och som de sedan reste ned med till Lesbos och flyktingarna där.

Annika Wassén säger att just insamlingsinitiativ är vanliga sedan media börjde uppmärksamma flyktingsituationen på allvar och därför känner hon att det är viktigt att anordna en manifestation som inte konkurrerar med dessa.

– En manifestation behövs för att lyfta och prata om politiken som ligger bakom och för att se varför det blir som det blir. Det är viktigt att ta ställning och visa att folk vill och kan ställa upp.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV