Lång kamp för att kunna bo kvar efter renoveringar

Över 1 000 boende skrev på en protestlista när Rikshem ville höja hyrorna med 45 procent i samband med renoveringar i Gränby i Uppsala. Men trots en liten seger med delvis lägre höjningar har många inte råd att bo kvar.

På försommaren 2012 inleddes renoveringen av 1 200 lägenheter i Gränby i Uppsala. Då hade bostadsbolaget Rikshem meddelat att hyrorna skulle höjas med omkring 45 procent. Även kostnader för varmt och kallt vatten som tidigare ingått i hyresbeloppet skulle tillkomma.

– Det var en chock för mig, säger Eva Byegård, Gränbybo sedan 40 år och ledamot i den lokala hyresgästföreningens styrelse.

Hennes hyra skulle bli 3 000 kronor dyrare per månad.

– Jag skulle bli pensionär snart och hade inte råd med det och jag som hade tänkt att jag alltid skulle bo kvar här, säger Eva Byegård.

Den lokala hyresgästföreningen samlade in protestunderskrifter från nästan 1 100 av de 1 200 berörda lägenheterna. De boende mobiliserade på nätet, demonstrerade och höll möten. I förhandlingar lyckades de få till en deal då 25 procent av hyresgästerna kunde välja en lägre nivå av renovering och därmed sänka hyreshöjningen. Höjningen blev som lägst 18 procent och den högre nivån hamnade på 34 procent.

– Det var så långt vi kom. Vi visste hela tiden att om vi avbryter det så går det till hyresnämnden och då förlorar vi, säger Eva Byegård.

För Eva Byegård blir resultatet 1 700 kronor mer i månaden, om hon får den lägre nivån, plus kostnader för varmt och kallt vatten. Hennes lägenhet ingår i den sista etappen och kommer att renoveras om ungefär två år.

Men området har redan förändrats, menar hon.

– Många flyttar för att de inte kommer att ha råd att bo kvar.

I etapp 1 renoverades 220 lägenheter i Gränby. Från 140 av dem flyttade de boende, enligt den lokala hyresgästföreningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV