Konstnärer säljer ut framtiden

För en hundring och uppåt kan du köpa en dag, och välja vad den ska ägnas åt. Det är grundtanken i installationen Dagar till salu som genomfördes under Almedalsveckan och nu visas i Visby och på nätet.

Var går gränsen mellan privat och gemensamt ägande? Vad händer när framtiden säljs ut? Det var några av frågorna som konstnärerna Hanna Stahle, Filippa Krusenstjerna, Lene Willumsen och Maria Lilja ville ställa. I en installation på Gocart gallery den 29 juni–6 juli drog de saken till sin spets genom att sälja ut framtiden, en dag i sänder.

– Den politiska konst som görs i dag når ofta inte utanför den vanliga konstpubliken. Det som var spännande med att ställa ut under Almedalsveckan var att vi kunde nå en större och mer blandad publik där det märktes att många var intresserade, säger Hanna Stahle.

När de visste att de skulle göra en utställning i Almedalen kom de fram till att girighet var en politisk kärnfråga som de ville förhålla sig till, berättar hon.

– Vi sa, okej, vi löper linan ut och säljer ut hela rasket, billigt och snabbt. Vi gjorde om galleriet till en försäljningslokal och gestaltade det ungefär som när man säljer mobiltelefoner på en mässa.

Två väggar täcktes med almanacksblad, en försäljningsdisk sattes upp och konstnärerna cirkulerade bland besökarna, redo med köpbevis och försäljningsknep som ”novemberrabatt” eller ”ta tre, betala för två”.

Samtalen är kärnan i verket. Köparna fick frågan om vad de ville göra med sina dagar och svaren blev väldigt olika. Många köpte sin egen födelsedag eller bröllopsdag eller gav bort andras. Men det fanns också politiska motiv. En person köpte den 30 november för att hindra nazister från att göra det. En regnbågsfamilj köpte Fars dag för att göra om den till Omsorgspersoners dag.

– Det var påtagligt hur många som gick in i leken med detsamma de kom in i lokalen. Vi höll det på en lekfull nivå, men med allvaret i grunden.

Hanna Stahle upplever att många tankar väcktes av verket.

– En person sa, Vad händer när vi inte har rätt att åka på vår järnväg? Många tog upp allemansrätten och andra undrade om det skulle bli svårt att få tillgång till en allmän dag om den var omringad av privata dagar. Det blev en metafor för andra privata inmutningar. Vems tid är till salu och vem äger sin egen tid? Många tänkte att det är just det här vi håller på med, att sälja framtiden.

Andra såg köpandet av en dag som något befriande eller ett sätt att få kontroll.

– Till exempel om man som Fas 3-deltagare hade sålt sina dagar på ett bittert sätt, kunde man köpa en ny, egen dag. Tolkningarna var motsägelsefulla och det var det som var poängen.Vi har försökt att förhålla oss ganska neutrala, säger Hanna Stahle.

Intresset var stort. Konstnärerna uppskattar besökarna till hundratals, kanske över tusen. Ungefär hälften av dagarna under 2014 såldes och något färre under 2015 och 2016. Försäljningen på plats har nu avslutats men utställningen finns kvar i Gocart gallerys lokaler i Visby till den 20 juli. Det går också att köpa dagar genom verkets hemsida.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV