Konstnär lagar naturen

Stenar får ett virkat fodral och löv lagas med broderier. Hannah Streefkerks verk visar att naturen behöver vår omsorg.

Till sin utställning The nature of time på Tomelilla konsthall har konstnären Hannah Streefkerk bland annat sytt över hål i torkade löv, gjort löv av näver och papper samt virkat överdrag till stenar. Utgångspunkten är en fascination för naturens processer och mönster.

– När löv faller från träden och blir mat till nästa års blad blir det ett naturligt kretslopp. I dagens samhälle går allt så snabbt och man slänger saker istället för att laga dem. Mitt arbete handlar om att stå still och försöka förstå hur naturliga processer fungerar.

Det handlar också om att ta tankar kring miljömedvetenhet och återbruk och att överföra dem till naturen.

– Förr brukade man laga sina strumpor när det gick hål på dem. Nu är det enklare att köpa nya och det kostar ingenting. Det kan översättas till naturen – den behöver kanske också lagas? Vi måste ta hand om naturen. Vi kan inte ta för givet att den fortsätter att fungera, utan vi måste göra något.

Hållbarhetstanken går igen i Hannah Streefkerks materialval. Hon använder gärna naturmaterial eller återbrukar föremål som hon köpt på loppis. Det faktum att olika textila tekniker återkommer i hennes verk har också med hålbarhet att göra. Det handlar om att sakta ner och låta saker ta tid.

– Det finns knappt några textila tekniker som går snabbt. Att de är tidskrävande passar mig.

En del av Hannah Streefkerks konstnärliga process är att lära känna naturen. Hon är uppväxt på en ö i Nederländerna men flyttade till ett hus i skogen utanför Alingsås för fem år sedan. I början tyckte hon att det kändes otryggt att inte ha fri sikt mot himlen bortom träden.

– Så jag började utforska skogen, med början i marknivå. På marken ligger löv. Långsamt upptäcker man sin värld. Jag har alltid varit fascinerad av naturen och mest gillar jag små detaljer i naturen som säger mycket.

Sådana små detaljer, som sydda eller broderade stygn, återkommer i konstverken men kan ta en stund att upptäcka.

– De flesta orkar eller hinner inte titta ordentligt på verken och då missar man poängen. Om man inte tittar på löven tänker man att det bara är en samling löv som på ett botaniskt museum.

Hannah Streefkerks mål är att de som ser hennes verk ska stanna upp en stund och bli mer medvetna om att naturen behöver skyddas.

– Men det är en väldigt stor fråga. Jag hoppas åtminstone att man förstår hur stor skönhet det finns bara i ett ensamt löv. Att njuta en stund och uppleva naturen tror jag att alla skulle må bättre av. Kan jag ge besökarna en sådan liten stund skulle jag bli väldigt glad.

Utställningen visas på Tomelilla konsthall till den 15 januari 2017.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.