Klimatriksdag ställer krav inför valet

Klimatriksdagen 2014 vill lyfta klimatfrågan och ställa tydliga krav inför valet. 28 organisationer har hittills ställt sig bakom idén. – Det är dags att visa att det finns en stor opinion bakom en snabb minskning av utsläppen av växthusgaser, säger föreningens ordförande Annika Elmqvist.

Under tre dagar i början på juni kommer Norrköping att intas av alla som brinner för att klimatfrågorna ska föras upp på den politiska dagordningen. Åtminstone om arrangörsgruppen av Klimatriksdagen 2014 får som de vill.

– Vi hoppas att vi blir 1 000 personer, säger Annika Elmqvist.

Efter Cop 16 i Köpenhamn 2010 gick luften ur Annika Elmqvist och det gäng i Linköping som hade engagerat sig inför toppmötet. Tills i våras då de tillsammans kläckte idén om en klimatriksdag. Som förebild står den folkriksdag som ordnades 1893 och som ledde fram till införandet av allmän rösträtt.

– Det här är en nedtystad fråga i politiken, inget parti verkar våga ta i den och därför måste vi se till att visa att vi är många och kräver att den tas på allvar.

Under hösten har förarbetet kommit igång på allvar och arbetsgrupper har bildats på flera håll i landet. Klimatriksdagen arrangeras under parollen ”Vi tar varningarna från FN:s klimatpanel på största allvar och utgår från alla människors lika värde och lika rättigheter.” Den 13 januari öppnar möjligheten att skicka in motioner som ska behandlas under dagarna. Ur dessa ska mellan fem och tio väljas ut för att formuleras som krav inför valet.

– Vi kommer att arbeta vidare med dessa efter riksdagen, men vi har inte bestämt exakt hur ännu.

Förutom behandlingen av inkomna motioner medverkar talare inom områden som bland annat klimatförändringarnas orsaker och effekter, energi, ekonomi, infrastruktur, konsumtion, livsstil och mat. Det kommer också att vara en rad kulturarrangemang runtikring riksdagen.

– Vi hoppas att det blir lite som en festival. När man oroar sig för klimatfrågan så känns det väldigt skönt att göra något tillsammans.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.