Konstnären och formgivaren Lotta Lampa har valt att flytta från Stockholm hem till Norrbotten. Just nu visas hennes objekt på Norrbottens museum.
– Det roligaste som finns är att gå runt på industrier eller andra ställen där de jobbar med metall och leta efter spillbitar som jag kan skapa något nytt av. Det är ett roligt, slumpartat sätt att arbeta, och så är det hållbart, säger Lotta Lampa.
Efter att ha börjat sin konstnärsbana inom bild och måleri har Lotta Lampa de senaste åren gått mer mot ett tredimensionellt skapande och konsthantverk. I utställningen Light of Raisparadise som visas på Norrbottens museum just nu ställer hon ut objekt i metall och trä, bland annat lampor, speglar och ljusstakar. Flera av verken är gjorda av återbrukat material.
– Jag inspireras av vardagsföremål som är lite udda. Jag har gjort en lampa inspirerad av solarier till exempel.
Efter nästan tio år i Stockholm valde Lotta Lampa att flytta hem till Kalix för tre år sedan.
– I Norrbotten kan jag utöva mer av mina intressen och hobbys, jag tycker om att vara ute i naturen och att köra raggarbil. Allting är enklare och närmare här, i Stockholm måste man åka ifrån staden för att komma ut i naturen. Dessutom är det billigare och jag kan ha en större lokal.
I dag bor hon i Luleå där hon håller på att renovera en studio och bygga upp en liten butik som ska vara färdig framåt sommaren. Men banden är fortfarande starka till Kalix och till byn Risön där hon växte upp. Norrbotten fungerar som en inspirationskälla för allt hon gör, säger hon.
– I den här utställningen finns det kanske mest med som en stämning och inte lika uttalat som i tidigare verk. När jag bodde i Stockholm kände jag alltid att jag kunde vända hem och hämta kraft.
När hon arbetar i metall gör Lotta Lampa allt svetsarbete i sin brors raggarverkstad i Kalix där han bygger Volvo-monsteramazoner.
– Det är inte optimalt för det är en otroligt liten yta. Det blir mycket svordomar och ibland får jag ett däck i huvudet när jag reser mig upp då vi arbetar under en bil på en billyft. Men det är ett skönt häng, där finns en del gubbar som kanske inte riktigt förstår vad jag håller på med men ändå är villiga att hjälpa till.
Lotta Lampa har också skapat konstverk på ishotellet i Jukkasjärvi under tre år, tillsammans med designkollegan Julia Gamborg Nielsen. Där har de bland annat skulpterat fram fantasifulla isskulpturer och en undervattensvärld ur is. Verken är en del av konstsviter som det går att sova i.
– Det är superhärligt att jobba i is, det är lite som att skära i smör och med hjälp av vassa stämjärn och motorsåg går det att jobba väldigt detaljrikt.
Årets konstverk kommer att bevaras även efter vintern, som en del i konceptet i det nya Icehotell 365 som ska hålla öppet året runt med hjälp av solenergi. Men de tidigare årens verk har smält bort när våren kommer. Något som Lotta Lampa inte tycker är särskilt sorgligt.
– Det är ganska skönt att det smälter bort, verken blir del av en naturlig process.
Att vara verksam som konstnär är på många sätt enklare i Norrbotten än i Stockholm, tycker Lotta Lampa.
– Det finns bra resurser här, det går till exempel att söka bidrag för resor. I Stockholm är det lätt att du försvinner i mängden. Det enda jag skulle önska är att det fanns lite fler unga människor här som håller på med konst och design.
Utställningen Light of Raisparadise visas på Norrbottens museum i Luleå till och med 12 maj.