Invandrare bidrar till ekonomin

Invandrarna betalar mer till samhället än de får tillbaka. Det visar den första internationella rapporten om invandringens ekonomiska följder i Sverige och övriga industriländer.

Undersökningen genomfördes i 27 länder av den internationella samarbetsorganisationen OECD som har jämfört vad invandrarhushållen betalar i skatter och avgifter med vad de kostar i form av socialbidrag, pensioner och annan samhällsservice. Nettot blir i majoriteten av länderna ett plus för samhället på i genomsnitt 26 000 kronor per hushåll och år.

I Sverige bidrar invandrarna med ett plus på någon tusenlapp per hushåll och år. Tittar man på gruppen invandrare utan medborgarskap i Sverige så bidrar de mångdubbelt så mycket, främst på grund av lägre pensionskostnader. Under finanskrisen ökade invandrarnas bidrag till samhället, medan nettobidragen från övriga hushåll minskade. Enligt OECD beror detta på att invandrare inte alltid har samma sociala skyddsnät och att många började arbeta mer för att kompensera för krisens följder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV