Honung nyckeln till jobb i Sverige

Bin kan öka både den biologiska och sociala mångfalden. Med projektet Bee Welcome vill Svenska Bin få biodlare att ta tillvara på kunskapen om biodling hos nyanlända.

Vårsolen värmer kupornas tak och bina börjar sakta röra på sig efter vinterns vila.

De vaknar och tar en flygtur för att kissa och kommer sedan tillbaka. De blir så glada på våren, säger Mustafa Alkhateeb.

Sedan ångra månader tillbaka arbetar han på LP:s biodlingar i Säffle. Under vintern har han tappat och slungat honung och utfört snickeriarbeten på kuporna. 500 bisamhällen ryms i företagets odlingar.

Mustafa Alkhateeb är uppväxt i Syrien och har skött bin så länge han kan minnas. Familjen har ett hundratal bisamhällen.

– Jag brukade följa med min pappa ut och arbeta med bina redan som liten och har sedan dess hjälpt till med odlingarna på fritiden.

Honungen säljs till bekanta och i butiker. Användningen inom medicinen är stor i Syrien berättar Mustafa Alkhateeb.

– Honung anses vara bra till mycket, bland annat ska den hjälpa mot sockersjuka.

Kriget har gjort det svårt för hans pappa och farmor att arbeta med biodlingen. Men här i Sverige har Mustafa Alkhateeb kunnat fortsätta odla sitt intresse.

Kontakten med LP:s biodlingar gick via Arbetsförmedlingen. I Syrien studerade Mustafa Alkhateeb till lärare men hann aldrig avsluta studierna innan han lämnade landet. Istället anmälde han sitt intresse för att arbeta med bin.

– Jag fick praktikplats i tre månader, sedan ett vikariat och nu är jag fast anställd. Vi är elva personer som jobbar här och det är väldigt trevligt och bra, säger Mustafa Alkhateeb.

Nu är han med i Svenska bins nystartade projekt Bee Welcome som arbetar för att knyta kontakter mellan nyanlända och biodlare. Målet är att fler biodlare ska ge praktikplats eller anställning till nyanlända. Lotta Fabricius Kristiansen är biodlare i Tjällmo och projektledare för Bee Welcome på Svenska Bin.

– Det är en stor tillgång för oss att det kommer människor hit med kunskap. Vi behöver ha fler biodlare i Sverige för att tillfredsställa behovet av pollinering i odlingarna. Nu har vi en bra chans att rekrytera nya biodlare i våra lokalföreninger samtidigt som det kan vara en möjlighet till integrering, säger hon.

Lotta Fabricius Kristiansen berättar att biodling finns i hela världen men är särskilt utbrett i många delar av Mellanöstern och många som kommer har stora kunskaper och erfarenheter i att hålla bin.

– Kan nyanlända använda sina kunskaper här och lära sig om biodling i svenska förhållanden är det ett bra sätt att skapa social integration. Det finns också stora möjligheter för lokala biodlarföreningar att knyta kontakter med nyanlända, säger hon.

Enligt Svenska bin finns det drygt 12 000 biodlare i Sverige. Några hundra av dem är egenföretagare. Svenska bin har kontaktat Arbetsförmedlingen för inledande samtal om hur projektet kan skapa arbetstillfällen.

– Om man vill utöka företaget är det inte lätt att hitta kompetens och arbetskraft. Här tror vi att det finns möjligheter för nyanlända med de kunskaperna att komma in i arbetslivet, säger Lotta Fabricius Kristiansen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV