Startsida - Nyheter

Hon fångar naturen med pensel och nål

Plirande korpar och högresta hjortar omgivna av tall och gran. Rebecka Jonasson låter skogen flytta över både till målarduken och andras kroppar. – Att gå i skogen är som att kliva in i en annan värld, säger hon.

Konstnären och tatueraren Rebecka Jonasson hittar bokstavligen inspirationen utanför dörren. Hon bor i Storhäggsjö några mil utanför Umeå, ett område med fritidshus och en grusväg ner mot Storhäggsjön. I övrigt är det skog. Där går hon med de två hundarna för att stressa ned, men också samla idéer till sina målningar och tatueringar.

– Eftersom jag är så mycket ute i skogen blir det naturligt att det är det jag målar. Att gå i skogen är som att kliva in i en annan värld där det bara är du och naturen. Det skulle jag inte kunna leva utan, säger hon.

Hennes målningar, oftast svart-vita i akryl, utstrålar mycket av det lugn som hon säger sig hitta i skogen. De föreställer högresta hjortar som blickar mot betraktaren, flygande korpar, tallskog och blåbärsris.

– Folk som kommer på mina utställningar har sagt att de tycker att de ser djurens själ i mina verk. Det är häftigt när man kan väcka sådana tankar.

I skogen går det ofta att känna djurens närvaro utan att se dem, menar hon. Färsk spillning eller spår som nyss har trampats i snön. Rebecka Jonasson tycker om att titta djupt in i skogen och föreställa sig vad mer som kan finnas mellan träden. Kanske något högre väsen.

– Jag har en tro att det finns något mer. Men jag vill inte specificera vad det kan vara i mina målningar, utan bara väcka tanken att vi inte behöver vara ensamma. Sedan är det upp till var och en att tolka det som de vill.

I bildserien No man’s land väver hon även in kontrasten mellan stad och landsbygd, och låter fabriker och höghus vara kulisser för djuren. Inspirationen kom från en artikel om djurlivet i Tjernobyl i dag.

– En forskare hade tittat på hur djuren frodas när människorna försvinner. Det är fascinerande att tänka på att djuren kan leva vidare där vi människor skulle dö ut.

Miljöförstöring och människans oförsiktighet med naturen är något som berör henne djupt.

– Det är märkligt hur vi kan förstöra något som är så vackert, ofta utan att ens tänka på det, säger hon.

Rebecka Jonasson är uppvuxen i Västerbotten, men har de senaste åren bott på olika orter i Västernorrland, Småland och Blekinge. 2009 började hon måla på allvar, efter att ha gått en konstkurs på distans. Att bo på små orter tycker hon inte har begränsat hennes möjligheter att vara verksam som konstnär.

– Jag tror att det är lättare att få spridning på det du gör på små orter, där du inte bara är en i mängden.

När hon sedan flyttade tillbaka till Västerbotten fick hon ännu fler erbjudanden om att vara med i utställningar, och har bland annat ställt ut i Holmsund, Hörnefors, Obbola och Granö.

– I trakterna runt Umeå och Vindeln finns det verkligen en levande konstscen med mycket konstföreningar och små gallerier, säger hon.

Utbildade sig till tatuerare gjorde hon i Anderslöv i Småland, där hon gick som lärling hos en tatuerare. 2011 startade hon den egna tatueringsstudion Black raven och när flytten gick till Nordmaling 2013 tog hon med verksamheten dit. Nu driver hon företaget från Cuttyard tattoos lokal i Umeå, där hon hyr en stol.

– Tatuerandet kom till genom att jag ville hålla på med något som kunde kombineras med måleriet. I början tatuerade jag mest stjärnor och text för att lära mig, men nu har det blivit att jag gör motiv som liknar min konst mer. Det är roligt att folk har blivit lite modigare när de tatuerar sig och vågar satsa på motiv som liknar konstverk.

Tatuerandet och måleriet kombineras numera även med studier, hon läser ett program i digital medieproduktion på Umeå universitet.

– I framtiden vill jag jobba med berättande i olika former. Sedan får vi se om jag gör det genom målningar, tatueringar, digital konst, texter eller spel. Jag gillar att ha olika projekt på gång samtidigt.

Under sista året på gymnasiet fick Rebecka Jonasson sin första ångestattack. Hon har därefter haft återkommande perioder av social fobi, panikångest och tvångstankar, men kunnat ta sig igenom dem med hjälp av läkare och psykologer. Att måla har oftast varit en bra terapi mot ångesten menar hon.

– Alla tankar och känslor försvinner när jag målar, så när det har varit som jobbigast har jag kunnat gå in i det för att må bättre. Det brukar vara samma sak när jag är ute i skogen.

Men i höstas hände något som gjorde att hon inte vågade ge sig ut i skogen under en period.

– Jag fick en panikångestattack när jag var ute i skogen med hundarna och hade klättrat upp på ett högt berg. Jag började tänka på hur ingen skulle kunna hitta mig om det hände mig något där. Efter det kände jag en väldig otrygghet och fick hålla mig nära huset när jag var ute med hundarna.

Det blev en stor sorg att inte kunna vara på den plats hon älskade mest. Men långsamt började hon kunna ta sig längre och längre ut i skogen igen tills det inte kändes jobbigt längre.

– Jag gick tillbaka till det höga berget för att liksom ta tillbaka det. Det var en otrolig frihetskänsla när jag kunde vara i skogen igen utan att få panik.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV