Högt i tak när kyrkan gör omställningsvecka

För första gången får Ludvika en miljövecka, men det är inte någon miljöorganisation eller omställningsgrupp som är initiativtagare, utan Svenska kyrkan.

– Det räcker inte med att bara ge människor fakta om hur det står till med jorden. Då skulle världen se annorlunda ut redan nu. Vetenskapen är överens, säger Per Skoog, som är förtroendevald i kyrkofullmäktige och en av arrangörerna till miljöveckan.

Miljöveckan innehåller många av de vanliga programpunkterna, bland annat talar meteorologen Pär Holmgren, filmen Inte bara honung visas på den lokala biografen och det blir klädbytardag i foajén på Folkets Hus i Ludvika.

– Även om vi är stolta över att flera stora namn medverkar, vill jag gärna slå ett slag för hemmasonen Joel Holmdahl från finngården Rikkenstorp som föreläser om permakultur. Han är väldigt duktig och mycket spännande att lyssna på. Dessutom en man som till stor del lever som han lär.

I maj 2011 startade Ludvika och Gränge-Säfsnäs församlingar ett projekt som hette Kyrka utan tak. Där integrerades miljöfrågorna i verksamheten på ett tydligt sätt. Det blev väldigt uppskattat och med miljöveckan vill man nu utvidga verksamheten.

Inom Kyrka utan tak har man haft olika studiecirklar, till exempel Trädgårdens själ och Keltisk andlighet. Det har också gjorts studiecirklar om den helige Franciskus (se faktaruta).

Till årets miljövecka kommer ärkebiskop emeritus KG Hammar, för att föreläsa under rubriken Inre tillväxt för den hållbara tillväxtens skull.

– Med andlighet kommer också en inre omställning. Vi behöver koppla ihop känslor med fakta för att kunna få förändring och vi vill gärna anlägga ett andligt perspektiv på vårt förhållande till naturen. Det behöver inte vara kristet, utan kan lika gärna vara muslimskt, buddhistiskt eller någon annan trosuppfattning, säger Per Skoog.

Kyrkan har en viktig uppgift i att förmedla solidaritet och rättvisa, även när det gäller naturen och dess tillgångar, menar han.

– Personligen anser jag inte att kärleksbudet är komplett så länge naturen lämnas utanför. Vad hjälper det ur långsiktig hållbarhetssynpunkt om vi är kärleksfulla mot varandra men våldför oss på Moder Jord? Att tolka bibeln bokstavligt kan i bland leda väldigt fel. Tänk bara på Första Mosebok: ”Uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himmelens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.”

De olika miljögrupperna och Svenska kyrkan borde samarbeta mer, tycker Per Skoog.

– Det finns en enorm potential att samverka med kyrkan. En stor del av kyrkans medlemmar är progressiva och det finns stora resurser, inte minst lokaler, som man kan använda även i omställningsarbetet. Vi måste leta efter de gemensamma nämnarna. Alla som är engagerade i miljöfrågorna måste samarbeta.

Miljöveckan är inspirerad av arrangemanget Framtidsveckan, men man ville ändå göra sin egen grej och signalera att evenemanget har en annorlunda bakgrund.

– Namnet är inte det viktiga. Vi får se hur det utvecklas i framtiden. Vi kanske får en framtidsvecka här i framtiden också, men just nu känner vi oss väldigt nöjda med det förestående evenemanget, säger Skoog.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.