Hemlösa bor i isiga husvagnar

Umeå kommun lämnar hemlösa romers boende åt frivilliga krafter och kyrkor att lösa. Nu bygger Svenska kyrkan ett härbärge. I Luleå har kommunen öppnat en tillfällig lokal att övernatta i under de kallaste månaderna.

Under natten till i måndags var det ner mot minus 30 grader i Umeå. Men här finns ingen lokal för omkring 100 hemlösa EU-medborgare att sova i. Många bor i husvagnar som i vissa fall värms upp av gasspisar eller kaminer.

– Det var is inne i husvagnarna när jag var där på besök. Nu måste vi försöka få in folk så fort som möjligt, säger Mats Bohman, präst i Carlskyrkan i Umeå.

I det före detta församlingshemmet Backengården har nu ett tillfälligt härbärge byggts upp med rum som kan rymma elva barnfamiljer. Där finns också ett antal rum för äldre, sjuka eller gravida. Härbärget planeras hålla öppet till maj.

– Redan i fjol hade vi fem rum, men nu har vi fått tillgång till mer plats och kunnat bygga fler rum.

Mats Bohman hoppas att inflyttning kan ske snarast, det som saknas när Landets Fria når honom är ett bygglov från kommunen. Han hoppas också att kommunen ska vara villig att samarbeta och stötta härbärget.

– Kyrkorna i Umeå, tillsammans med de frivilligorganisationer som jobbar med frågan, är på gång med en ansökan till kommunen.

För ett år sedan hyrde kommunen ut mark vid Nydalabadet där husvagnar kunde ställas upp med tillgång till elström. Men till våren kom beskedet att husvagnarna var tvungna att flytta.

– Vi hade ett bra samarbete med kommunen men nu vet vi inte riktigt vad de vill. Men vi hoppas att vi kan komma till en lösning.

Kommunalråd Hans Lindberg (S) konstaterar att kommunen har valt att inte driva något härbärge.

– Det finns inget boende och vi ger i nuläget inte pengar till något sådant.

Luleå kommun har öppnat ett härbärge under vintern, varför gör inte Umeå det?

– Vi har valt att inte göra det utan istället har det varit frivilligsektorn som handlagt frågan. Jag vet att frivilligorganisationerna och kyrkorna håller på med en ansökan och när den kommer in får vi hantera det.

I Luleå har kommunen för andra vintern i rad öppnat en övernattningslokal med plats för 22 personer. Lokalen är obemannad och låses upp av ett vaktbolag på kvällen och stängs igen på samma sätt på morgonen. I förra veckan hölls lokalen även öppen över dagen på grund av kylan.

– Det är jättebra att det finns nu när det är så kallt. Det har en livräddande funktion, säger Jenny Larsson från Ett Luleå för alla.

Däremot lämnar lokalen mycket att önska i övrigt.

– Flera känner sig inte trygga där eftersom det är obemannat. Det är också ett system där det är först till kvarn och platserna räcker inte.

Men enligt vad sektionschef Carin Johansson vid socialförvaltningen i Luleå kommun uppger till TT har boendets platser räckt.

– Vi har flera migranter som bor tillfälligt hos privatpersoner, säger Jenny Larsson.

Luleå kommuns boende saknar möjlighet att värma mat och att tvätta kläder.

– Vi tycker det hade varit väldigt bra om det hade kunnat ordnas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV