Hej, månadens omställare Eva Sanner!

Månadens omställare Eva Sanner är författare, psykosyntesterapeut och ordförande för Omställning Hällungebygden.

Vad lockade dig till att vara en del av omställningsrörelsen?

– Jag tror att det var möjligheten att göra förändringar tillsammans med andra. Omställning har väldigt mycket med social samvaro och värderingar att göra och därför behöver det ske i grupp.

– Jag får också mycket inspiration från andra i nätverket och blir stärkt i min egen omställningsprocess.

På vilket sätt tar sig ditt engagemang uttryck?

– Jag försöker att titta på transporter, mat och livsstil, att laga saker när det går och leva lite enklare. Jag har valt att bo på landet för att jag vill ha en livsstil där jag till exempel kan odla en del av min egen mat. Det har stor betydelse för min relation till naturen att lära mig mer om det. Jag åker väldigt mycket tåg och jag har inte ätit kött sedan 1981.

– I mitt arbete försöker jag att coacha människor som brottas med konsekvenserna av en livsstil som inte är hälsosam. När de jobbar med sin inre balans ifrågasätter de även andra saker. I september kom min bok Passionskoden ut, som handlar om att bli lycklig på ett enkelt sätt – av bra relationer och att göra något meningsfullt. Myten om att vi blir lyckliga av att konsumera behöver vi sticka hål på 10 000 gånger om. Jag hoppas att boken kan inspirera människor att koppla ihop personlig utveckling med miljö och hållbarhet.

Vad tänker du är det viktigaste för att vi ska kunna ställa om till ett hållbart sätt att leva?

– Jag upplever att vi blir mer sårbara när vi är ensamma, att kontakt och gemenskap är väldigt avgörande. Det skulle hjälpa om det blev tydligare hur den inre och den yttre omställningen hänger ihop, att en hållbar livsstil också handlar om solidaritet och humanism. Vi har bra förutsättningar till nätverk och kontakt mellan aktivister och engagerade genom exempelvis sociala medier. Det kan vi använda för att få gemenskap och sprida positiva budskap och hopp. Jag växlar själv mellan hopp och hopplöshet men när jag känner hopp uträttar jag mer.

– Något som jag har längtat efter länge är en koppling mellan andlighet och aktivism och det tycker jag börjar hända nu. Det uppskattar jag enormt för det kan bli en väldig kraft i det.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.