Hamza Alkhedr flydde från Raqqah i Syrien för ett och ett halvt år sedan och hamnade i Tidaholm. Nu hjälper han andra syrier att klara den långa resan till tryggheten.
Han har redan varit en omgång i Aten under sensommaren för att försöka stödja de syriska flyktingar som passerar Grekland. Själv är Hamza Alkhedr läkare och fick fly från sitt hem i Raqqah i Syrien för ett ett och ett halvt år sedan. Efter den långa resan hamnade han till slut i Tidaholm i Västra Götalands län där han nu kämpar för att få sin läkarlegitimation godkänd i Sverige så att han kan börja arbeta. Men tankarna på hemlandet ger honom ingen ro. Hemma finns föräldrar, bröder och syster och oron är stor över vad som kan hända dem.
För att stilla oron och åtminstone göra något tog han kontakt med tre andra blivande volontärer i Sverige och hela gruppen kommer att åka till den grekiska ön Kos för att tillsammans med lokala organisationen Kos solidarity finnas till hands för hjälpbehövande flyktingar. Gruppen åker ner med 600 kilo insamlade kläder, sovsäckar, mat, hygienartiklar som kommer att delas ut till behövande på plats. Kos solidarity delar varje dag ut matpaket, hygienpaket, kläder och annat som ankommande flyktingar behöver. För tillfället är det en stor majoritet män som ankommer från Syrien, enligt Kos, men även ett fåtal barnfamiljer.
– När jag var i Grekland såg jag att behovet var jättestort. Människor är trötta, hungriga och behöver hjälp för att ta sig vidare till sitt mål, säger han.
Hamza Alkhedr kommer även att finnas till hands för de som behöver bedömning av en läkare och kan också fungera som tolk för hela gruppen.
– Jag känner att jag måste göra något. Jag ser hela tiden på tv vad som händer och mår väldigt dåligt över situationen. Regimen är kvar men människorna flyr, det är jättehemskt. Varje dag är en katastrof i Syrien, säger han.