Gus Ring gör allt själv

Linköpingsmusikern Gustav Ring har två sidor. Ibland sjunger han i hardcore/metalbandet Siberian som turnerar i Europa med sitt skivbolag i ryggen. Men nu är han aktuell med konserter under namnet Gus Ring då han spelar akustisk drömpop och gör allt själv – från att spela instrument till att boka spelningar och rita omslag för hand.

Gus Ring har alltid skrivit låtar men det var först förra året som han började att satsa mer på sin egna musik. Även om han gillar att spela med bandkollegorna i Siberian och att se vad professionell marknadsföring ger för effekt, tycker han också att det är skönt att ibland få ta en paus och göra något helt annat.

– Jag kände att jag ville göra något som bara var roligt och som jag bara gjorde själv, för min egen skull, för att jag älskar musik. Om man verkligen satsar på ett band blir det mycket jobb av det men det allra roligaste är det kreativa i att skapa musiken. Och det är skönt att kunna göra allt när och hur jag vill, utan att någon annan påverkas.

Han beskriver sin solomusik som akustisk drömpop med psykadeliska influenser.

– Jag vill att det ska vara så simpelt och sparsmakat som möjligt, inte för mycket arrangemang utan jag försöker att hålla mig till bara gitarr, piano, sång och ibland lite perkussion.

Låtarna grundar sig ofta på en frustration eller sorg över något i livet, men Gus Ring är noga med att avsluta hoppfullt och konstruktivt eller ge texterna ett positivt budskap.

– Det som betyder mest för mig är om någon som lyssnar blir påverkad, om någon känner igen sig och kan ta hjälp. Jag vill att den som lyssnar ska få ut något positivt av musiken. Och jag tror att det är därför som många gillar melankolisk musik, man känner sig inte så ensam när man ser att fler känner som man själv.

När han skriver låtarna brukar han börja med en text. Det handlar ofta om personliga ämnen som kärlek, relationer, och livet, lite som dagboksanteckningar.

– Jag är en person som gillar att skriva metaforiskt och ofta får bilder i huvudet av texter. Av de bilderna kommer musiken.

Sedan sätter han sig vid pianot eller gitarren och jobbar fram musiken och därefter börjar han att spela in. Studion har han i sin 26 kvadratmeter stora etta – i garderoben.

– När jag får en idé kan jag spela in direkt. Om man ska hålla på att greja med teknik blir man störd i det kreativa.

Gus Ring både mixar och mastrar sina låtar själv.

– När man gör det själv blir den processen en del av att skriva musiken.

Dessutom spelar han alla instrument själv och bokar sina egna spelningar genom att ta kontakt med ställen han tror kan passa. Det senaste släppet gjordes på kassettband som han spelade in själv och ritade omslagen till för hand. Nästa projekt är att göra en musikvideo. Då kommer han att be om hjälp med filmandet men idén och klippningen står han för själv.

– Med projektet vill jag visa att man kan göra mycket själv om man tror på sig själv och tycker om det man håller på med. Man behöver inte marknadsföra sig som folk alltid gör utan kan göra på sitt eget sätt.

Gus Ring tror att han kommer att fortsätta att göra sin egen musik.

– Så länge jag tycker att det är kul kommer jag att hålla på, och det känns som om jag aldrig kommer att sluta att tycka det. Vi får se vad som händer, jag har inga krav utan vill bara göra musik och komma ut och spela. Det är inte som när jag var yngre, ”när vi får skivbolag kommer allt att bli bra”. Det är skönt att vara nöjd med det man har nu.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.