Gör 12 klimatuppdrag på ett år

Nytt år och nya vanor. Gör något för att förbättra klimatet och slipp ångesten på köpet. Det uppmanar Klimataktion och Push Sverige som vill skapa förändring genom nya klimatuppdrag varje månad.

Isarna smälter, skogar brinner, korallrev dör och samtidigt har USA fått en president som är klimatförnekare. Men det finns inget tvivel om att klimatförändringarna är verkliga, och att de orsakas av människans utsläpp. Även i Sverige har vi fått känna på effekterna av klimatförändringarna med extrem vattenbrist på bland annat Öland och Gotland. Vi har också fått se skogsbränder och översvämningar som med stor sannolikhet förvärrats av klimatförändringarna.

En av tre svenskar känner klimatångest eller oro för klimatet, enligt en undersökning av Världsnaturfonden WWF från 2015. Många tycker att politikerna gör alldeles för lite i klimatfrågan och är beredda att själva vidta åtgärder för att minska sin klimatpåverkan. Samma undersökning visar också att även små gärningar kan lindra ångest för klimatet. Att ta tag i problem gör att de känns mer hanterliga. De som engagerar sig eller gör förändringar i sina liv mår bättre och känner hopp, även om oron finns kvar. Att engagera sig skapar också en känsla av samhörighet med andra personer som gör samma val. Istället för att vänta på förändring lever du i enlighet med den förändring du önskar. Men om man nu vill ta ett första steg – var ska man börja?

Vi har skapat klimatuppdragen för att underlätta för alla som vill göra något i klimatfrågan, men inte riktigt vet vad. Genom att anmäla dig, din arbetsplats eller din grupp till Klimat-aktion får du ett nytt uppdrag via mail varje månad. Uppdragen har olika nivåer, från väldigt enkla uppdrag till mer utmanande. Syftet med uppdragen är att ge inspiration till att börja agera.

Vi hoppas att många ska börja använda klimatuppdragen, helst tillsammans med andra. Det kan vara kul att träffas ett gäng och peppa varandra! Vi har familjer som deltar och turas om att bjuda varandra på middag en gång i månaden för att gå igenom månadens klimatuppdrag, hur det gått och vilket uppdrag man vill göra nästa månad. Våra deltagare har tyckt att det har varit ett bra sätt att få inspiration och ett sätt att börja diskutera frågan med vänner eller kollegor. Den största belöningen är förstås känslan av att bidra till en bättre värld.

I januari är temat mat. Det enkla uppdraget består i att gå med i organisationen Köttfri måndags kampanj och välja vegetarisk mat en dag i veckan. Den som vill vara lite mer utåtriktad kan välja uppdraget ”Klimatdebattören”, och bjuda hem vänner som inte brukar äta vegetariskt på middag, prata om fördelarna med att inte äta kött och diskutera effekterna av vårt köttätande.

Det finns också ett uppdrag som heter ”Koldioxidbantaren”, som går ut på att halvera utsläppen under året. I januari blir uppdraget för koldioxidbantaren att äta vegetariskt eller veganskt i en hel månad, eller varannan dag hela månaden. Den sista utmaningen kallas ”Trendsättaren”, och handlar om att vända sig till en större grupp människor för att påverka i en klimatvänligare riktning. I januari får trendsättaren uppdraget att skriva ett medborgarförslag till sin kommun om att byta ut skolmaten eller maten inom vården till vegetariskt en eller flera dagar i veckan.

12 uppdrag på ett år och sedan har du förhoppningsvis ändrat dina vanor en del!

När många gör lite kan vi komma en bra bit på vägen, när många gör mycket kan vi förändra världen! Är du nyfiken på Klimatuppdragen, gå in på www.klimataktion.se. Du hittar dem under ”Aktiviteter”.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.