Startsida - Nyheter

Förening driver byns butik

När Nattavaaras lanthandel stängde igen hösten 2012 fick de boende i bygden nära fem mil till närmsta butik. Men i somras tog en förening över driften och det gick återigen att handla i byn.

Kommunen stängde Nattavaaras skola 2009. Några år senare var det den 30-åriga affärens tur att slå igen.

– En by utan varken skola eller butik vill ingen flytta till och den dör ut till slut. Skolan kunde vi inte ändra på, men en butik kunde vi starta, säger Dirk Hagenbuch, ordförande i den ekonomiska förening som driver lanthandeln.

Nattavaara ligger längs Malmbanan fem mil söder om Gällivare och i bygden bor runt 300 personer. Här finns en bensinmack som även den drivs av en förening med engagerade bybor. Det finns också en tågstation med förbindelser till Luleå, Kiruna och Stockholm och barnomsorg för barn upp till sex år.

– Lanthandeln är en viktig mötesplats. Det märktes när vi var utan i ett halvår, det var nästan värre att inte träffas än att inte kunna handla, säger Dirk Hagenbuch.

I början på förra året startades en förening med mål att öppna lanthandeln på nytt. Arbetet med att sälja andelar i butiken påbörjades, en förutsättning för att kunna köra igång verksamheten. Planen var att sälja tvåhundra andelar för 2 000 kronor per del som tillsammans med 300 000 kronor i stöd från kommunen skulle utgöra startkapitalet. I mitten på april för ett år sedan hade 190 butiksandelar sålts och föreningen kunde köpa fastigheten.

– Vi renoverade, målade, lade om golv, köpte in kylar och frysar. Till slut var det dags att fylla upp med varor och sedan öppna den 19 juni, säger Dirk Hagenbuch.

Sedan dess har det rullat på. Anställda på 150 procent finns, resten av arbetet görs ideellt. Omsättningen ligger mellan 4 och 4,5 miljoner kronor, vilket är minimum för att det ska gå ihop.

– Vissa i bygden bojkottar oss för att de inte tycker att det behövs en butik här, andra handlar mjölk och cigarretter och vissa handlar allt.

En förutsättning för att klara framtiden är att få fler att handla mer. Men också att få ihop sidoinkomster. Butiken förhandlar med Posten och Svenska spel för att få bli ombud. Butiken har fått investeringsstöd från länsstyrelsen, hjälp av en landsbygdsmentor och kunnat anställa en projektledare i åtta månader för att utveckla sidoinkomsterna. Dirk Hagenbuch tycker att stödet som finns att få för lanthandlar är bra utformat.

– Vi kan inte konkurrera med större butikers lockpriser, men med närheten, bra service och kvalitet. Men förutom det behöver vi fler ben att stå på.

Det som skulle kunna underlätta framtiden, enligt Hagenbuch, är om kommunen var villig att lägga ut tjänster som viss typ av service till äldre och lättare vaktmästarsysslor i byn på föreningen. Han tycker också att det är nödvändigt att byn får sin skola tillbaka så att fler barnfamiljer vill flytta in till bygden.

– Då skulle vi förhoppningsvis öka försäljningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV