Förbud mot plast i kosmetika väntas

Hudlotion, tandkräm och raklödder. Många skönhetsprodukter innehåller små plastkulor. Nu vill Kemikalieinspektionen att användningen av mikroplasterna i kosmetiska produkter förbjuds.

Förslaget ingår i en rapport som nyligen lämnats över till regeringen och innebär ett förbud av mikroplaster i kosmetiska produkter som sköljs av kroppen.

Förbudet är tänkt att gälla först från och med den 1 januari 2018. Rapporten är resultatet av ett uppdrag från regeringen om att ta fram förslag på nationella åtgärder för att begränsa förekomsten av mikroplaster i kosmetika.

Initiativ att ta bort plaster i produkter har redan kommit självmant från olika kosmetikatillverkare. Bland annat meddelade Unilever redan 2013 att de skulle ta bort plastkulorna från sina produkter.

Jenny von Bahr, utredare vid Kemikalieinspektionen och projektledare för regeringsuppdraget, tror att omställningen till förbudet kommer att vara relativt enkelt för företagen att genomföra.

– Mikroplaster i kosmetika produkter är en liten men onödig källa. Det finns många fungerande substitut som kan användas i produkterna som aprikoskärna eller socker, säger hon.

Trots att alternativen är många används fortfarande plaster i många skönhetsprodukter. En undersökning av Kemikalieinspektionen förra året visade att knappt hälften av skrubbprodukterna på marknaden innehåller mikroplaster. Naturskyddsföreningen har gjort liknande undersökningar och hittade plast i allt från tandkrämer till hudkrämer och tvålar hos alla varumärken som undersöktes, även i ekologiska produkter.

Att använda mikroplaster i kosmetika kommer att vara förbjudet från år 2018 i USA och ett förbud väntas vara på gång även i Kanada. Nederländerna och Österrike har två gånger de senaste åren lagt fram förslag om förbud mot mikroplaster i kosmetiska produkter i Europeiska miljörådet. Förslagen har fått stöd av Sverige men röstats ned i kommissionen.

De små plastkulorna från skönhetsprodukter står bara för en liten del, 0,1 procent, av utsläppen av mikroplaster i miljön. Men Kemikalieinspektionen tror att förbudet är ett steg på vägen i kampen mot plasterna.

– Det kommer minska tillförseln av mikroplaster till haven, säger Jenny von Bahr.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.