Förarlös elbuss testas i Helsingborg

Framtidens kollektivtrafik ska testas i Helsingborg. En självkörande eldriven minibuss ska köra passagerare mellan järnvägsstationen och universitetets campus.

– Alla som vill och vågar kan gratis prova på att åka med bussen. Den kommer att färdas i 20 km/h, säger Kristin Magnusson, projektledare på Avdelningen för strategisk samhällsutveckling i Helsingborgs stad.

Bussen, som är tillverkad i Frankrike och ägs av Nobina, kommer till Helsingborg med syftet att ge ett konkret exempel på hur framtidens kollektivtrafik kan komma att se ut.

– Det är en del av vad som komma skall, men det finns inga beslut om hur vi ska hantera detta i kommunen framöver. Vi vill att helsingborgarna kommer hit och testar så att vi kan prata om det. Det är ett sätt för kommunen att ta ner framtidens omvärldsspaningsarbete till en konkret nivå, säger Kristin Magnusson.

På grund av olika regelverk kommer Terminalgatan att vara avstängd för annan trafik när bussen är igång. Den förarlösa bussen har bara kört en gång tidigare i stadsmiljö.

– Självkörande fordon skulle kunna leda till ett mer hållbart och effektivt resande. Hur är svårt att säga. Men det är också därför vi gör detta, det finns väldigt mycket kvar att lära.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV