Hur kan cyklandet öka i små och medelstora kommuner? Det är en av flera frågor rörande cykeln som transportmedel som kommer att diskuteras på Cykelkonferensen som äger rum i Karlstad den här veckan.
För allt fler kommuner har cyklandet blivit en viktig del i arbetet med att få medborgarna att resa hållbart i städerna.
I Västerås och Örebro har bland annat frågan om cykelparkeringar blivit en del av kommunernas hållbarhetsstrategi.
– Miljöperspektivet är en av anledningarna till att vi på Sveriges kommuner och landsting, SKL, förespråkar cykel som transportmedel, säger Emma Bonnevier, handläggare på avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad på SKL.
SKL har under flera år anordnat Cykelkonferensen med syftet att vara en mötesplats som samlar både kommunala tjänstemän och politiker, människor som arbetar med cykelfrågor på myndigheter samt olika intresseorganisationer.
– Konferensen har under åren haft olika inriktningar. Förra året, då konferensen arrangerades i Malmö, var det mycket fokus på bra internationella exempel när det gäller cyklandet i städer. Men nu i år ligger fokus på hur vi kan öka cyklandet i små och medelstora kommuner.
Under två dagar kommer flera seminarier och föredrag att hållas med fokus på hälsa och miljö samt frågor som rör drift och underhåll som är mer kopplade till trafiksäkerhet. Representanter från Trafikutskottet kommer att delta för att kunna möta de människor som arbetar med cykelfrågor till vardags.
– Cyklande och hållbarhet är viktiga frågor både på lokal och nationell nivå och därför är vår plattform viktig då dessa människor inte annars möts på det sättet.