Dokumentären Lgh + bil + allt jag har och äger har bidragit starkt till debatten om stad och land. Nu visas den i SVT och regissören Clara Bodén jobbar på en pjäs för Radioteatern som utvecklar temat.
”Jag tror inte jag är mer än Jämtland”, säger Clara Bodéns lillasyster Sanna en dag. ”Klart du är, skärp dig”, svarar hon.
Ordväxlingen ligger till grund för forskningsprojektet Lgh + bil + allt jag har och äger som handlar om plats och identitet. Vad betyder det att vara mer eller mindre än Jämtland? Varför finns föreställningen att ”det är bara de dumma tjejerna som stannar kvar”, som en gymnasieelev säger i filmen? Sådana frågor ledde till en dokumentärfilm, en utställning och en bok som blev klara år 2014.
– Jag blir allra gladast när det känns som om projektet har öppnat en dörr för att fundera på hur plats har påverkat en. Jag tänker att vi tillskriver platser olika värden men att det inte är något vi pratar i klartext om, säger Clara Bodén.
Hon tycker inte att hon kan bedöma om debatten kring platsens betydelse har förändrats sedan filmen släpptes.
– Men när jag pratar med folk som jobbar med filmens tematik, till exempel i akademiska sammanhang, upplever de att det har hänt jättemycket ,om så bara med terminologin. Begrepp som urban norm och diskussioner kring centrum och periferi har börjat att få fäste. Jag tror att filmen kan ha bidragit till det och det är jättekul.
Varför tycker du att det här är viktiga frågor?
– Att syna saker i sömmarna som en tagit för givet är alltid jättespännande. Det här är en fråga där jag tänker att det finns vissa blinda fläckar bland folk som sitter på mycket makt. De har funderat på bred representation ur andra perspektiv men har glömt att titta nationellt. Det spelar roll var en fysiskt befinner sig dagligen eftersom det spelar roll var en betalar skatt och det bidrar även till vilka frågeställningar och situationer man har förmåga att uppfatta vikten av och vilka perspektiv som uppfattas gälla.
En vanlig kommentar när representation ur ett geografiskt perspektiv tas upp är ”jag kommer också från en liten plats”.
– Det går att skratta åt det. Vad spelar det för roll? Du bor inte där nu och din resa till staden spelar också roll.
Vad tror du krävs för att bryta den urbana normen?
– Jag tror att det är som med andra normer. Det krävs att de som bor i städerna börjar att fundera på sin roll och hur de gynnas av de föreställningar som är kopplade till staden. Jag tänker också att vi har mycket att lära av normkritik i andra sammanhang. Man måste anstränga sig för att begripliggöra vad det handlar om. Att bara predika för de redan frälsta, eller att bli sur, funkar inte.
Clara Bodén har jobbat vidare med frågor om plats och identitet, bland annat i ett samarbete med Filmpool Nord förra hösten. Den handlade om att stärka unga kvinnors filmskapande men också om sorgen över att aldrig uppleva sig bli representerad. Då intervjuade hon flera unga kvinnor om bilden av Norrland, vem som skapar den och vad den betyder. Nu kan en del av intervjuerna ingå i en pjäs för Radioteatern som blir klar i sommar.
– Det blir som ett PS till Lgh. Jag har ganska mycket material som jag inte har använt än. Det kom så mycket ut av projektet som är viktigt att säga och det försöker jag att säga i radiopjäsen nu.
Skrivandet pågår fortfarande men troligen blir pjäsen en kombination av citat från intervjuer, musik av Cicely Irving som även jobbade med Lgh + bil, och Clara Bodéns berättarröst. Det blir inte en tydlig handling eller fiktiva dialoger utan mer associationer utifrån intervjuerna. Bland annat kommer det att handla om hur föreställningar om kön kan kopplas till föreställningar om plats utanför staden.
– Jag kan uppleva att det är en schabloniserad mansbild och en frånvarande kvinnobild. Jag har sprungit på så mycket sjukt intressanta texter i akademiska sammanhang och jag var nyfiken på om jag kan transformera det här in i en voiceover så att det funkar.
Om pjäsen blir bra hoppas hon att den kan ta fysisk form på en scen, kanske med bildprojektioner till.
Clara Bodén håller också på med en hybrid mellan musik och dokumentärfilm tillsammans med bokförlaget, skivbolaget och produktionsbolaget Teg publishing. Materialet filmade hon i Luleå i vintras. Projektet är än så länge hemligt men hon kan i alla fall säga att det inte handlar om samma frågor som Lgh + bil. Även framöver är hon intresserad av att jobba med andra frågor än platsens betydelse.
– Det har varit lite skönt att inte bara jobba med samma tematik. Det finns så mycket andra spännande saker.
Samtidigt är hon tacksam över allt som Lgh + bil har lett till.
– Lgh har tagit mig in i så många spännande sammanhang. Egentligen är det precis så jag tänker att film och konstnärskap kan vara. Att ställa frågor till samhället och påverka är exakt det jag vill jobba med.
Lgh + bil + allt jag har och äger finns att se på SVT play till den 27 april. Läs mer på www.lghplusbil.com.