Fick hakkors målade på dörren

Sossepolitiker i Umeå fick hakkors målade på sin dörr, i Malmö misshandlades en SSU:are på öppen gata och i Karlstad har RKU:s ordförande fått patronhylsor i brevinkastet. Senast blev en samisk artist påhoppad under en joggingrunda.

Januari var en mörk månad i dubbel bemärkelse. Flera fall av högerextremistisk våld har drabbat både politiskt aktiva, föreningar och moskéer runt om i landet.

– Jag har upplevt hot förut, men det har aldrig varit så här påtagligt, säger Hammam Al Rabi, ordförande för Ersboda S-förening i Umeå.

När han skulle gå ut från sin lägenhet en lördag förmiddag i januari upptäckte han att hakkors hade målats på hans dörr och det stod också ”SD 2014” och ”sosse-svin”. Hammam Al Rabi säger att händelsen inte har gjort honom rädd, men att han ändå tittar sig en extra gång bakom ryggen när han är ute på kvällarna.

– Har man Palme som ledstjärna som offrade sitt liv för internationell solidaritet kan man inte annat än att köra på, säger Hammam Al Rabi.

Samma vecka som hakkorsen upptäcktes på Hammam Al Rabis dörr överfölls en 16-årig SSU:are i centrala Malmö. 16-åringen berättar att hon blev slagen i magen, spottad i ansiktet och att förövarna kallade henne för vidrig sosse och hotade att döda henne.

– De citerade en sak om invandring som jag sagt under ett tal och sa att jag var ett skämt. De kallade mig äcklig feministfitta och så knäade en av dem mig, säger hon till Sydsvenskan.

I Karlstad har Revolutionär kommunistisk ungdoms nuvarande ordförande och den föregående fått motta diverse hot under en längre tid.

– I Karlstad är jag helt säker på att våldet kommer att eskalera mellan nazister och autonoma. Kristider skapar splittringar vilket är grogrunden för att nazisterna tillåts växa så det knakar, men samtidigt finns det en växande vänster, säger Kevin Eriksson, före detta ordförande för RKU i Karlstad, till Värmlands Folkblad.

Den samiska artisten Mimi Märak från Jokkmokk var ute på en joggingrunda i förra veckan när sex eller sju unga män med hakkors på kläderna grep tag i henne och började slå henne i ansiktet. De skrek också ”blatte-fitta”, berättar Mimi Märak för Radio Sápmi. Påhoppet inträffade inte långt från Stockholmsförorten Kärrtorp där nazisternas attacker fortsatt sedan en antirasistisk demonstration i december angreps. Flera personer har den senaste månaden gripits misstänkta för skadegörelse av en skolbyggnad där nazistisk propaganda sprejats, skriver Expo idag.

I Falköping blev Somaliska föreningen vandaliserad i mitten på januari. Hakkors sprejades i och utanför lokalen och även budskap om att åka hem eller dö, rapporterar P4 Skaraborg.

Hammam Al Rabi vill tro att det som hände honom mest är ett pojkstreck. Men han är samtidigt bekymrad över den senaste tidens händelser.

Varför tror du det här händer just nu?

– Det är egentligen inget nytt, jag känner ett tiotal personer inom partiet i Umeå som också blivit utsatta. Men de vågar eller orkar inte gå ut med det. Däremot är det uppsving just nu och det är väl så det blir när vi har ett högerextremistiskt parti i parlamentet, säger Hammam Al Rabi.

Det finns inga belägg för att hot och våld mot politiker har ökat, enligt Brottsförebyggande rådet. Deras senaste undersökning visar dock att fem procent av de folkvalda övervägt att sluta på grund av hot eller våld.

Vad tycker du borde göras åt det här?

– För mig är inte hårdare straff någon lösning utan det enda sättet är att bemöta det med en ocean av demokrati. Jag är lärare och i skolan tycker jag att demokratiutvecklingen har stagnerat. Vi måste börja där och diskutera demokrati på en djupare nivå, säger Hammam Al Rabi.

Anders Dalsbro, redaktör på Tidskriften Expo, är inte förvånad över utvecklingen, men säger att det är svårt att dra några långtgående slutsatser endast baserat på den senaste tidens händelser när det inte är helt klarlagt vilka som ligger bakom. Även han konstaterar att det inte är något nytt att högerextrema grupper använder våld och hot om våld mot sina meningsmotståndare och mot andra som till exempel anses ha fel hudfärg, etnisk bakgrund eller sexuell läggning.

– Det är svårt att tala om en trend, men det är klart att flera grupper nog kan känna sig manade att inte backa nu när det hettar till.

När det gäller referensen till Sverigedemokraterna och valet i år menar Anders Dalsbro att det inte betyder att SD sympatiserar med handlingarna i det fall där partinamnet sprejats tillsammans med hakkors.

– Däremot har ju de som gjort det kopplat ihop sina åsikter med SD:s politik. Och vi har kunnat konstatera att de mer radikala partierna som till exempel Svenskarnas parti inspireras av SD:s framgångar och ser dem som röstar på SD som potentiella väljare.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV