Festival för 1800-talsvurmare

Är du intresserad av science fiction, teknik eller kanske 1800-talets nya politiska rörelser? Då kan subkulturen steampunk vara något för dig. 27–29 juni anordnas Steampunkfestivalen i Gävle med allt från bal och fysikshow till samtal på teman som drömmar om Mars.

Steampunk är en subgenre till science fiction där ångtekniken står i centrum och utspelar sig ofta i en alternativ nutid eller framtid. Utgångspunkten är samhället slutet av 1800-talet, men med fantasifulla nytolkningar. Den fiktiva teknik som författare som H. G. Wells, Jules Verne och Mary Shelley skriver om är en inspirationskälla, liksom filmer som Fritz Langs Metropolis och Terry Gilliams Brazil.

Initiativtagarna till Steampunkfestivalen i Gävle, Anna Davour och Kristin Thorrud, har tidigare anordnat science fiction-kongresser tillsammans. När Kristin Thorrud började att arbeta på Sveriges järnvägsmuseum och fick frågan att fundera på vad som kunde göras i lokalerna tyckte hon och Anna Davour att det var en för häftig möjlighet att missa. Att ordna en kongress på temat steampunk låg nära till hands.

– Vi lever i en tid där tekniken är ganska anonym. Det finns något väldigt fantasieggande och attraktivt i den typ av teknik som är väldigt stor och synlig, och som man får känslan av att den går att förstå sig på. Jag tror att det finns två strömningar inom steampunk – de som tycker om det som är gammaldags, och de som omfamnar dagens högteknologiska samhälle men vill göra det på ett kritiskt sätt, säger Anna Davour.

Själv upptäckte hon steampunken genom att vara science fiction-fan och driver numera en blogg om steampunk. Det kreativa skapandet var det som först lockade henne, där entusiasterna gör allt från egna kläder till att modifiera datorer och högteknologiska föremål till något som ser vackert och gammaldags ut. Men därefter har hon även fascinerats av den alternativa historieskrivning som ligger till grund för steampunken.

– Utgångspunkten är en tid då det moderna samhället utvecklades och steampunken belyser hur saker kunda ha utvecklats annorlunda, säger Anna Davour.

Under festivalen blir det bland annat lajv (levande rollspel), workshops i exempelvis luffarslöjd och formationsdans, dräktshow, filmvisningar och varieté. Festivalen är årets upplaga av Swecon, den nationella kongressen för science fiction-fans.

Arrangörerna är måna om att undvika stereotypa könsroller under festivalen, vilket till exempel märks i balens klädkod. En programpunkt heter Genusapokalypsen och handlar om varför könsroller ofta blir mer traditionella i berättelser om apokalypsen, en annan har fokus på kvinnliga bråkmakare i steampunkromaner av Cherie Priest and Gail Carriger.

– Steampunk drar till sig en delvis annan grupp av människor än science fiction. Det är en större andel yngre och en större andel tjejer, vilket är väldigt kul, säger Anna Davour.

Ett av målen med festivalen är att föra samman personer från olika håll – de som är intresserade av steampunk som kulturellt fenomen, de som främst är litteraturintresserade och de som är teknik- eller historieintresserade eller arbetar inom museisektorn.

– Jag hoppas att de får upp ögonen för nya saker och inspireras av varandra. Även om man inte är jätteintresserad av steampunk kan man hitta saker som man är intresserad av ändå – vi har ett ganska brett anslag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV