Feel-goodmystik och sorgset åldrande

I den nya artikelserien Bibliotekarien tipsar delar bibliotekarier på små orter med sig av sina bästa boktips. Först ut är Christine Åström på Ydre kommunbibliotek.

De sista indianerna av Marie-Hélène Lafon (Elisabet Grate bokförlag)

De sista indianerna är en drabbande roman av franska Marie-Hélène Lafon. Författaren växte upp på föräldrarnas bondgård i Cantal, ett landskap som är centralt i hennes böcker. Med lika delar sorgsenhet och idog strävsamhet tecknas den åldrande Marie som tillsammans med sin bror bor kvar på föräldrarnas nedlagda lantbruk. Tiden har drivit förbi dem och Marie betraktar resignerat hur grannarna förökar sig, tar sig an projekt efter projekt för att modernisera jordbruket och utveckla landsbygden, hur det ogenerat hänger färgglada underkläder på torkvindorna.

Själv är hon förtorkad och förspilld. Sedan gårdens matriark, Maries dominanta och högfärdiga mor dog är hon och brodern Jean ensamma. Marie med sina funderingar och minnen – av den levnadsglade och frihetstörstande brodern Pierre som sedan länge är död i cancer och av Alice, den mystiska svagsinta grannflickan som försvann och hittades mördad i skogen. De sista indianerna är en osentimental men vackert vemodig skildring av ett liv som aldrig fick levas och av förändringens ofrånkomlighet.

Majken minröjare av Karin Brunk-Holmqvist (Kabusa böcker)

Karin Brunk-Holmqvist skriver om Österlen och är en mycket läst och uppskattad författare, inte minst av låntagarna i Ydre.

Majken Minröjare är hennes nya roman och kan beskrivas som en feelgood-deckare i landsortsmiljö. I idylliska Skillinge på Österlen möter vi pensionärsparet Majken och Sixten som för tillfället också huserar barnbarnet Sarah som vill gå klart gymnasiet innan hon flyttar med sina föräldrar till Svalöv. Parallellt följer vi Ossian, ett intellektuellt original på bygden som bestämt sig för att göra upp med det förflutna. Med värme och vardagsnära humor skildras försvinnanden, relationer mellan generationer, otrohet, spirande kärlek på äldre dagar och udda val av trädgårdsprydnader.

Här finns klassiska ingredienser som skvaller i den lokala matbutiken och kikande bakom spetsgardiner. En småmysig och lagom spännande bok att läsa under parasollet i sommar.

Christine Åström är i grunden bibliotekarie men har de senaste tio åren arbetat med scenkonst, som teaterproducent, projektledare och kostymdesigner. En prästgård från 1700-talet i den lilla kyrkbyn Asby och en längtan till landet förde henne 2016 från Göteborg till Ydre och arbetet som biblioteksansvarig på Ydre kommunbibliotek.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV