Falköping testar nytt grepp för dialog

Genom den personliga Facebooksidan Hållbar livsstil med Nina har Falköpings kommun lyckats nå ut och få en dialog med invånarna kring hållbarhet.

Miljösamordnare Nina Ramsauer uppdaterar sidan flera gånger i veckan. Det kan vara evenemang i kommunen, filmade intervjuer med lokala eldsjälar eller inspiration från andra delar av Sverige och världen. Inläggen har exempelvis handlat om Fritidsbanken i kommunen som lånar ut sportutrustning gratis, transkådning vid Hornborgasjön samt en solelsutställning på Ållebergsgymnasiet.

– Det ska vara allt möjligt inom hållbar livsstil – socialt, ekologiskt och ekonomiskt. Jag är miljösamordnare och energi- och klimatrådgivare så det blir mycket ekologisk hållbarhet, men allt hänger ihop och inget är mindre viktigt.

En tanke är att de som ser filmerna ska se personer och platser som de känner igen.

– Vi vill visa att det händer mycket i Skaraborg också, inte bara i stora städer, säger Nina Ramsauer.

Hon postade första inlägget på Hållbar livsstil med Nina i september. Sedan dess har sidan fått omkring 300 följare och filmerna på sidan har setts över 8 000 gånger vardera.

Även om det är Nina Ramsauer som syns på bild och skriver inläggen och kommentarerna kommer idén ifrån Falköpings kommun.

– Frågan var, hur når vi ut till medborgarna? Det är alltid en utmaning att faktiskt få kontakt. En kommunikatör sa, kan vi inte testa en Facebooksida?

Men det är inte vilken sida som helst. De flesta kommuner har sidor på Facebook och flera har specifika sidor kring just hållbarhet. Det som skiljer ut Hållbar livsstil med Nina är att den är så personlig. Istället för en anonym sida med fakta från kommunen är tilltalet mycket mer mänskligt.

– Vi ville visa att vi inte bara är kommunanställda, vi är människor som vill saker och brinner för saker. Jag själv tycker att det vore roligt att gå in på sidan, det känns mer nära och äkta än bara ”kommunen tycker så här”, säger Nina Ramsauer.

Målgruppen är Falköpingsbor som redan är intresserade av hållbarhet.

– Vi börjar med dem, och de kanske tipsar andra.

Fokus ligger på inspiration, motivation och dialog. Det ska kännas spännande att besöka sidan och roligt och enkelt att skapa en mer hållbar livsstil.

– Jag tror verkligen att för att det ska bli en hållbar värld måste vi få med alla. Jag vill ta bort tröskeln och känslan av att ”jag måste förändra allt”. Jag vill betona att vi alla kan göra något litet.

En del inlägg kanske fokuserar mer på problem, men i så fall med tips på vad en själv kan göra, säger Nina Ramsauer.

– Jag vill ha dialog och pepp, inte tungt och mörkt. Jag tror redan att folk är rädda och vet att det inte går så bra just nu, och då kanske det är mer givande med tips på vad man kan göra. För att få ett samtal tror jag mer på något positivt än ”det är kört, vi behöver inte göra något”. Och jag tror inte heller att det är kört.

Sidan är en del av kommunens satsning på hållbar livsstil. Det långsiktiga målet är att skapa intresse för hållbar livsstil, att visa att det är en fråga som kommunen arbetar med och att göra det lätt att engagera sig. Det finns även en webbsida full av tips – som inte så många tar del av.

– Jag blir frustrerad över att sitta på ett kontor och inte nå ut och få en dialog med människor. Vi vill skapa delaktighet och engagemang hos medborgarna.

Och det har lyckats genom den nya sidan. Flera invånare har redan skickat in egna tips kring hållbarhet, exempelvis tygbindor och menskoppar, tygblöjor samt Facebookgruppen Fruktförmedling Falköping.

För Nina Ramsauer betyder hållbar livsstil att leva så att allt blir lite bättre: du själv mår bättre, de runt omkring dig mår bättre och världen mår bättre. Att en tar ansvar både lokalt och globalt för människor och natur.

– Det låter ju väldigt stort, men jag tror på de små stegen som leder till större förändringar. Och att de flesta förändringar bidrar till positiva saker på flera plan: bättre hälsa, större socialt sammanhang, större delaktighet och en gladare planet. Hållbar livsstil för mig är att vara medveten och att göra personliga val utifrån det – samt att skapa mening på många olika plan.

Det kan vara att dela mer, tänka mer i kretslopp och konsekvenser, konsumera smartare, umgås mer, reparera mer, ha mer tid för saker en tycker är meningsfulla, röra på sig mer, skratta mer, tänka mer, och så vidare.

Hittills har responsen på sidan bara varit positiv från både invånare och andra kommuner, berättar Nina Ramsauer.

– Jag tycker att det har gått över förväntan. Det har fått stor spridning och folk hör av sig och skriver glada meddelanden. Jag var lite rädd innan men vi har inte fått några elaka kommentarer.

Kommunen har än så länge legat lågt med marknadsföringen. De lokala medierna har inte skrivit om den än, däremot har de professionella filmer som gjorts till sidan fått rejäl spridning och nått upp emot 18 000 personer.

Kommunen provar sig fortfarande fram och det är inte bestämt än hur arbetet med sidan ska se ut längre fram.

– Men tanken är att sidan ska finnas och utvecklas. Jag kommer aldrig att få säga upp mig, ha ha.

Sidan finns på www.facebook.com/livsstilmednina.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV