Fabrik ska bygga mobila bostäder

Små hus på hjul kan vara ett svar på bostadskrisen och gör det lättare för den som vill prova en hållbar livsstil. Det är affärsidén bakom Tinyhus som börjar att bygga första huset i september.

Idén att bygga och sälja så kallade tiny houses eller vagnsbostäder har växt fram ur flera behov, berättar initiativtagaren Stephen Hinton. Redan för ett par år sedan började han och andra boende i ekoenheten Änggärdet i Flen att fundera på hur de kunde erbjuda folk möjligheten att flytta dit på prov, innan de bestämde sig för att livet där passade dem.

– Problemet med att bygga ett hus i ett ekosamhälle är att man inte vet om man vill vara med och om samhället vill ha en. Samtidigt har man kanske lägenhet och jobb i stan och inte så mycket ekonomiska resurser att satsa på ett alternativ, säger Stephen Hinton.

Två uppenbara fördelar med tiny houses är att de är billiga både att bygga och att bo i, samt att de har hjul. Det ger dig som ägare resiliens – oavsett vad som händer i framtiden och oavsett var du vill bo har du förmodligen i alla fall en bostad som inte är så dyr i drift.

– Och tröskeln för att prova något nytt blir mycket lägre. Om jag inte trivs kan en stark bil dra iväg huset någon annanstans.

Fler vagnsbostäder kan därför leda till fler ekobyar, hoppas Stephen Hinton.

En mobil bostad blir också en investering. Den dagen du inte längre vill bo i den, kan du hyra ut den eller sälja den till någon annan.

På många platser i landet är det dessutom bostadsbrist. Enligt Stephen Hinton håller bostadspriserna på en del håll på att bli så upptrissade att det är risk för en bostadsbubbla, eftersom köpare har tagit lån som de inte kommer att kunna betala av.

– Bostäder till alla har inte varit en statlig eller kommunal angelägenhet. Det är ett omställningsproblem som vi måste lösa själva.

Tiny houses skulle kunna fungera som studentbostäder, bostäder för nyanlända flyktingar och ett alternativ för alla som vill prova en mer hållbar livsstil, menar Stephen Hinton.

Skulle det inte gå lika bra med en husvagn som med ett tiny house?

– Jag hade själv den frågan först, men det är helt annorlunda. Med en husvagn har du inte känslan av att det är ett hem. Hållbarhet behöver inte betyda att man ska späka sig! Ett tiny house är designat för att vara mysigt.

Dessutom har vagnsbostäder den stora fördelen att de är lätta att reparera och bygga om för den som är någorlunda händig.

Stephen Hinton lyfte frågan om en tiny house-fabrik under Omställningskonferensen i Malmö i maj och fick positiv respons.

– Till min förvåning var många intresserade och gav mig många bra uppslag. Efter det skrev jag ihop en rapport.

Han har också pratat mycket med personer från Sambruket i skånska Sösdalabygden, som också vill satsa på mobila bostäder men då troligen genom att sambrukets medlemmar bygger sina egna.

– Vi här uppe har fastnat för idén med en fabrik, som skapar jobb och intresse. Det blir enklare att bygga när det är en standardprodukt. Att bygga själv blir ett projekt som tar en evighet.

Sedan dess har Tinyhusfabriken hittat en tillverkningsplats, en professionell byggare, en teknikpartner, en uppställningsplats och den första kunden. Tanken är att ta fram ett standardutförande som följer gällande regler och praxis för exempelvis el, vvs, isolering, yttermått och så vidare.

– Nu diskuterar vi detaljerna i kontraktet. Det första huset kommer säkert att ta längre tid. Vi har tänkt att ställa det på Värmdö och göra det till mer av ett visningsobjekt. Tanken är att det ska vara vackert, tilltalande och kännas som ett hem.

Bygget är planerat att komma igång under september månad och bli klart före årsskiftet. Sedan tänker Stephen Hinton att nästa steg blir att bygga upp två register – ett med möjliga uppställningsplatser, och ett med möjliga kunder.

– Vi vill att alla ekobyar registrerar hur många platser de har och när, så att vi kan vara en matchningsagentur.

På sikt hoppas Stephen Hinton att fabriken också kan erbjuda plats och verktyg för dem som vill bygga egna tiny houses. Då kan de få hjälp av professionella hantverkare och möjlighet att köpa in delar gemensamt.

– Det här kanske är för mycket dröm, men en idé vore att ha makerspaces eller tillverkningsplatser över hela landet. Då finns också möjlighet att snabbt skapa nya ekobyar.

Men Stephen Hinton räknar inte med att själva fabriken blir särskilt storskalig – och han hoppas att det inte heller ska behövas.

– Vi har haft ett tiotal lösa förfrågningar. När folk börjar se vad det handlar om blir det mer intresse men ingen rusning tror jag.

– Jag hoppas snarare att vår regering sansar sig när det gäller bostadsfrågan. Landet behöver hållbart boende på rätt plats till ett överkomligt pris. Min vision är att vi ska bidra till att staten, kommuner, företag, gemene man och bankerna vaknar. Det behövs mycket mer permanenta lösningar som nollenergihus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV