En fartfylld väntan på världens undergång

Ensam är inte alltid starkast. Det inser huvudpersonen i Oskar Hallberts roman Bug out när han flyttar ut i en fjällstuga för att vänta in undergången. Fartfyllt och angeläget anser recensenten Elisabeth Brännström.

Oskar Hallbert, författare och kompositör från Lerum utanför Göteborg, har under många år ägnat sig åt prepping, vilket innebär att han håller sig väl förberedd för en total samhällskollaps. Hans skafferi är fullt av torrvaror, i bilen ligger sovsäck, stormkök och filtar och Oskar har alltid en ”bug out”-bag stående i ett hörn. Den är fylld med sådant man kan behöva när något oförutsett händer, som plåster, salt, fickkniv, huvudvärkstabletter och ett gem.

Bug out är också titeln på Oskar Hallberts senaste roman som gavs ut på Mormor förlag 2016. Huvudpersonen i boken, en ung filmregissör som inte nämns vid namn, har också prepping och den fasta tron på världens undergång som största intresse utöver sitt filmskapande. Bug out-bagen står packad i hans lägenhet i Stockholm och i bilen ligger allt han behöver för en flykt ut i vildmarken. Han är alltså väl förberedd när han en dag väljer att sticka från staden och ett totalhavererat filmprojekt, för att ge sig iväg upp till sin stuga i Norrland.

Hans hastigt påkomna beslut går ut på att han ska stanna i stugan och skapa sin egen tillvaro i väntan på att världen ska gå under. Med sig har han massor med instruktioner om hur man bygger ett eget vindkraftverk, ett växthus och en bastu. Hela tillvaron ska skapas efter hans egna behov och han tänker leva helt isolerad från resten av samhället. Detta går till en början ganska bra, men efter ett tag märker han att han kanske inte är någon större praktisk begåvning. När skolpojken Jojo en dag dyker upp på sin cykel blir livet genast lite enklare. Kontakten med honom och hans mamma Paula ger en lättnad som han inte hade förväntat sig. Jojo visar sig vara en duktig snickare som också vet betydligt mer än han själv om självhushållning, och han lär sig snabbt uppskatta både Paulas matlagning och konversation.

Samarbetet människor emellan börjar kännas allt viktigare för honom, och när hans gamla liv till sist hinner i kapp honom är han nästan beredd på det också.

Oskar Hallbert har skrivit en fartfylld och humoristisk roman om vikten av att vara uppmärksam på de faktorer som är på väg att bryta ner vår värld. Boken ger också en bra bild av hans liv uppe i stugan och vad man behöver kunna för att klara av att bli självförsörjande. Hans skildring av samarbetet mellan människor som en potentiell räddningsplanka är också tänkvärd, det är inte många som i längden klarar av att leva som eremiter.

Språket i romanen stormar på i ett intensivt tankeflöde som för läsaren nära berättaren. Hans humor och självkritik lättar upp det grundläggande allvaret i resonemanget utan att det blir ytligt. Tyvärr går det ibland lite väl snabbt framåt, slutet blir lite för rörigt och berättelsen får inget riktigt klimax. Annars är det här i det stora hela en intressant roman, först och främst lämplig för unga vuxna. Den tar upp allvarliga frågor utan att de blir tråkiga och Oskar Hallbert känns som en författare värd att hålla ögonen på.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.