Ekogård som utgår från platsens potential

Permakultur, ekologisk webbutik och glädjefestival är några verksamheter på Skärva gård i Blekinge. Utvecklingen drivs snarare av gårdens förutsättningar och en öppenhet för experiment, än av strategiskt tänkande eller oro för klimatkrisen.

Dagens lunchservering är precis avslutad när jag möter Henrik Wachtmeister i huvudbyggnaden vid Skärva gård, ett par kilometer väster om Karlskrona. Från matsalen kan man blicka ut över ett kuperat odlingslandskap inramat av gamla ekar.

Henrik fick ansvaret för jordbruket vid Skärva gård i mitten av 1980-talet. Jordbruket var då inriktat mot uppfödning av smågrisar och tjurar och odling av foderspannmål. Åkerbruket drevs med insatser av konstgödning och bekämpningsmedel. Henrik övergick till ekologisk odling, minskade gradvis antalet djur och odlade mer och mer för direkt mänsklig konsumtion. I dag är större delen av åkermarken utarrenderad, men odlas fortfarande ekologiskt. Henrik har istället satsat på servering av vegetarisk mat, gårdsbutik, webbutik, kursverksamhet och kulturarrangemang i byggnaderna vid Skärva, verksamheter som han driver tillsammans med ett tiotal medarbetare. Grönsaker och rotfrukter till både serveringen och butiken odlas i en väl tilltagen köksträdgård, där inspiration hämtas från principerna för permakultur.

Varför har du valt en ekologisk inriktning?

– Kan man göra något annat? En del av omställningsrörelsen drivs av att det inte funkar med olja och klimatförändringar, men det är inte en drivkraft för mig. Det finns många som driver projekt på ett väldigt seriöst och målinriktat sätt, men jag vill se Skärva som ett mänskligt projekt, säger Henrik.

Henrik poängterar samtidigt att hans sätt att resonera inte ska ses som en kritik mot de som har specifika målsättningar som drivkraft, men att han resonerar på ett annat sätt, där gårdsmiljön vid Skärva och dess förutsättningar är utgångsläget.

– Det finns en potential i en plats som den här med dess byggnader, hur kan denna komma till glädje?

Henrik beskriver hur han vill att Skärva ska vara en plats där man ska kunna laborera med tankar och erfarenheter, istället för att utgå ifrån bestämda program.

Två konstutställningar har ägt rum vid Skärva. Nio takfönster har satts in i på ett loft som kommer att användas för kommande utställningar. Henrik säger att satsningen på konst vid Skärva är en satsning som är här för att stanna. Intentioner finns också att sprida konst ut i naturen.

Henrik blickar ut genom ett fönster i riktning mot Karlskrona, som kan skymtas på andra sidan av den havsvik som skiljer Skärvaområdet från den gamla örlogsstaden. Henrik säger att Skärvaområdet, som är naturreservat, förutom att vara ett utflyktsmål för Karlskronabor samtidigt är ett viktigt strövområde för samhället Nättraby.

Vilken är lunchserveringens betydelse?

– Det är en basfunktion att äta. Det blir mer trivsamt för människor att vara här då. Serveringen är också ett bra sätt att bidra till spridandet av framtidens matkultur, ekovegetarisk mat.

Henrik berättar att de kurser i exempelvis mjölksyrning och meditation som arrangeras vid Skärva främst attraherar människor från sydöstra Sverige, medan konstutställningarna rönt intresse hos besökare från både Stockholm och Köpenhamn.

En annan grupp som sökt sig till Skärva är praktikanter från Sverige, Tyskland, Nederländerna, Grekland och Sydafrika. Flera av dem är med i en internationell organisation som förmedlar möjligheter att praktisera vid ekologiska gårdar runt om i världen. En holländsk volontär tog sommaren 2014 initiativ till att arrangera Glädjefestivalen vid Skärva, där parollen var ”de små sakerna som gör oss glada.”

– Jag har flaggat för möjligheterna som finns vid Skärva, nu kommer det hit människor som är mer drivande i att genomföra projekt än vad jag är, säger Henrik, som gärna tonar ned sin egen roll i utvecklingen av Skärva.

– Skärva gård är som en blomknopp som börjar slå ut och där vi ännu inte vet vad det är för blomma.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV