Eisenstein har definitivt en amerikansk gurustämpel. Han har nått enorm popularitet genom bloggar och poddcasts och har beskrivits som en antitillväxtaktivist och en av vår tids stora tänkare. Som författare, talare och inspiratör är han omåttligt populär och han åker världen runt för att förmedla innehållet i sina böcker. I helgen talade han i Johanneskyrkan i Göteborg och på fredag kommer han till Stockholm. Han gästar även Copenhagen Business School.
Efter bara några minuter på Skype med Charles Eisenstein blir det uppenbart hur han nått sådan popularitet. Han sätter ord på allt det som är fel med vårt nuvarande system och som väldigt många, om inte nästan alla, människor tänker. Och han gör det på ett fenomenalt sätt.
– Människor längtar efter samhörighet. Genom att separera oss själva från naturen och utgå från att allting omkring oss finns där för vår användning har vi skadat oss själva. De rikaste människorna i världen, som har allting de kan önska sig, längtar ändå bara efter samhörighet.
Han kritiserar hårt vårt vetenskapliga synsätt där vi bara genom att kvantifiera någonting accepterar dess värde.
– Vi måste lämna vår nuvarande berättelse. Den om att människor är intelligenta och ingenting annat är det. Att vi har rätt att regera över allt.
Ideologin förblindar mänskligheten, menar Eisenstein. Och det är inte förrän vi är villiga att rasera våra nuvarande system och se oss själva som en del av ekosystemet som vi kan få förändring.
– Enligt vetenskapsmännen är det för sent att rädda vår planet. Men det är också en del av det gamla synsättet. Om vetenskapsmän inte har en formel för hur någonting ska gå till, så existerar det inte.
Eisenstein menar att lösningen på våra miljöproblem ses som omöjlig på grund av den separation som görs mellan oss själva och naturen. Men han tror ändå på att en annan berättelse kan skapas.
– Det låter som en klyscha att säga att vi ska bygga en framtid på samhörighet och kärlek, men vi måste se oss som ett kollektiv. När andra skadas blir vi själva också skadade. Det är egentligen ganska enkelt.
Han har precis skrivit klart sin nya bok The more beautiful world our hearts know is possible. Den är skickad till tryckeriet och kommer ut i oktober. Han föreläser redan om innehållet, som också blir en central del i det han kommer att prata om när han möter sin svenska publik. Han beskriver den nya boken som ”mer om dimensioner av förändring, hur man gör om sina tankemönster och relaterar för att skapa en ny värld”.
– Det är ju nästan omöjligt att vara lycklig i ett villakvarter. Där finns inga gamla människor som kan hålla bebisar. Vi måste klara allting själva. Två stackars människor tillsammans. Det blir övermäktigt för de flesta. Samtidigt sitter våra gamla isolerade och olyckliga. Det är inte meningen att vi ska leva på ett sådant sätt, säger han.
Eisenstein var i Stockholm och föreläste för ett år sedan. Då pratade han om människans bild av sig själv och om våra ekonomiska system, våra strukturer och om miljöförstöring.
– Den här gången blir det mer generella mänskliga teman. Det senaste året har jag blivit mer och medveten om inre förändring på alla nivåer, särskilt allmänmänskliga. Den pågående samhällsförändringen är som en spegel. Den avspeglar oss själva och den inre omställning som måste till för att vi ska kunna ändra den gamla berättelsen till en ny.
Han berättar om sin egen utveckling de senaste åren och om sina böcker.
– Jag står fortfarande för allt jag har skrivit. Där känner jag att jag har varit sann mot mig själv. Men när jag själv läser The ascent of humanity, kan jag kanske tycka att den är lite osofistikerad. Bland annat har kanske min syn på skolsystemet förändrats något.
Som före detta lärare som inte längre arbetar i utbildningsväsendet har han numera en annan distans till skolsystem och lärande.
– Förr delade man inte upp barn och vuxna på det sätt som vi numera gör. Hela skolkonceptet är ju artificiellt. Skolans roll bör vara att hjälpa eleverna hitta sin “grej” i livet. Vi lär ut ett så smalt område i skolan att det är många som inte kan ta vara på sina talanger där, eftersom vi har ett så begränsat antal ämnen.
Han tycker att skolan fundamentalt borde förändras. Att våra barn blir felprogrammerade i skolorna när det gäller konkurrens och synen på sig själva. Men han ser också lärarna som en av nycklarna till samhällsförändringen.
– Det finns fantastiska lärare som kan inspirera människor att vilja veta saker som de inte ens visste att de ville eller kunde få insikt i, säger han.
Att ge upp vår levnadsstandard och dra ner tillväxttempot ser han inte som något problem i det paradigmskifte som måste till.
– Vi kommer att bli mycket lyckligare och rikare människor. Vi kommer att ha djupa känslomässiga kopplingar till varandra. Vi kommer att kunna hela världen tillsammans.