Djurskyddskontroller ska föranmälas

Jordbruksverket uppmanar landets djurskyddskontrollanter att föranmäla alla rutinkontroller. De nya riktlinjerna kritiseras av vissa djurskyddshandläggare som anser att de försvårar ett bra djurskyddsarbete. Men åsikterna går isär då andra handläggare tycker att föranmälda kontroller effektiviserar deras arbete.

I april i år kom en vägledning från Jordbruksverket som säger att länsstyrelserna bör förannonsera rutinkontrollerna, så kallade normalkontroller, till djurhållarna 24 timmar innan besöken. Beslutet grundar sig bland annat i att många lantbrukare upplever oanmälda kontroller som ett problem. Många djurhållare tycker att det är olägligt att kontrollanter kommer utan förvarning och många upplever obehag i och med ovissheten om när djurskyddskontrollanter kan dyka upp. Men djurskyddshandläggare i Gävleborg är kritiska till riktlinjerna, även om de inte innebär något faktiskt krav.

– Vi får se det som djurägaren vill visa upp och inte faktiska förhållanden, säger Lena Scharin, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, till Gefle Dagblad.

Jordbruksverket menar att det finns skillnader i hur länsstyrelser i dagsläget föranmäler sina kontroller vilket leder till att de som kontrolleras behandlas olika. Något som strider mot en rättssäker likabehandling.

– Sammantaget bedömde vi att vi inte har optimala förutsättningar för att genomföra en bra kontroll. Vi har gjort en självständig bedömning när vi träffat lantbrukare om hur vi kan skapa bästa möjliga villkor för att utföra en bra djurskyddskontroll, säger Ingrid Eilertz, veterinärchef och chef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket.

Det finns tre olika typer av offentlig kontroll som länsstyrelsen ansvarar för, normalkontroll, anmälningskontroll och tillståndsprövning. Normalkontrollerna sker slumpmässigt och görs med jämna intervaller. Beslutet från Jordbruksverket innebär att normalkontrollerna bör föranmälas, medan anmälningskontrollerna och kontroller med ett särskilt syfte bör vara oanmälda.

Landets Fria Tidning har ringt runt till flera länsstyrelser och frågat hur de ställer sig till de nya riktlinjerna. Och åsikterna går isär. På Gotlands länsstyrelse är reaktionerna inför vägledningen positiva då det är så de redan utför sina normalkontroller. Flera länsstyrelser är eniga om är att djurskyddshandläggarnas arbete kan komma att effektiviseras av föranmälda kontroller.

– En fördel med föranmälda besök är att det blir färre körningar där vi inte träffar på någon djurägare. Det kan ge oss tid att genomföra fler kontroller, säger Maria Hammarström, enhetschef djurskydd och vilt på länsstyrelsen i Värmland.

På länsstyrelsen i Blekinge avvaktar de med att ta ställning till de nya riktlinjerna tills övriga länsstyrelser beslutat hur de ska förhålla sig till beslutet. Därför arbetar de i dagsläget med oanmälda kontroller.

– Det stora problemet vid föranmälda kontroller är de djurhållare som inte låter oss komma på kontroll inom ett dygn utan försöker att köpa sig tid genom att boka ett senare tillfälle och därmed blir förvarnade, säger Maya Solvik, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Blekinge.

EU-direktivet om offentlig foder- och livsmedelskontroll säger att offentlig kontroll ska genomföras utan förvarning. Jordbruksverket menar dock att det pågår en ändring av förordningen och att de har gjort tolkningen att vissa kontroller går att föranmäla och syftar då på rutinkontrollerna. Däremot bör inte kontroller i samband med anmälningar eller kontroller med ett särskilt syfte föranmälas. En djurskyddshandläggare, som vill vara anonym, tycker att Jordbruksverket går emot EU-direktivet.

– Jag tycker att Jordbruksverket de senaste åren har försvårat ett bra djurskyddsarbete oerhört mycket. Med de nya riktlinjerna är det upp till varje länsstyrelse hur de ska tolka reglerna och då blir det inte en lika bra kontroll över hela landet.

Djurskyddskontrollanten är av åsikten att många av de brister länsstyrelsen ska kontrollera visst kan åtgärdas av djurägaren under de 24 timmar de har på sig före kontrollen.

– Väldigt många brister kan åtgärdas på kort tid. De kan transportera iväg djur, uppbundna kalvar kan släppas lösa, djur avlivas och så vidare. Vårt syfte är att inspektera hur djuren har det i vardagen och inte att inspektera förhållanden som görs för vår kontrolls skull.

Den anställde vid länsstyrelsen berättar att många djurägare har en bra djurhållning och att det därför inte borde spela någon roll om kontrollerna är föranmälda eller inte. Oron som finns inför oannonserade kontroller är onödig. Kontrollanten menar även att arbetet med kontrollerna inte alls effektiviseras utan hämmas av att vara föranmälda.

– Ibland kanske en kontroll tar längre tid än beräknat och då kan den andra kontrollen bli lidande om vi förbestämt en tidpunkt. Vi får även mycket dödtid ute i fältet. Jag kan förstå aspekten med effektiviseringen, men tycker helt enkelt inte att vi gör ett bra djurskyddsarbete om vi föranmäler en kontroll, avslutar inspektören.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV