Digital saluhall ska gynna småbrukare

I dag importerar vi i Sverige omkring hälften av våra livsmedel. En ny digital plattform för att köpa lokalproducerad mat ska öka den lokala konsumtionen runt om i landet.

Honung, grönsaker, ägg och lättöl är några av de varor som går att boka på Bygdens saluhall i den skånska byn Röstånga. Som producent får du betalt av kunden utan mellanhänder. Genom en enklare hemsida, bygdenssaluhall.org, kan du som kund förboka lokala varor online och hämta upp dem på den gemensamma utlämningsplatsen Vita villan mitt i byn. Saluhallen startades i början av sommaren. Nu ska projektet spridas genom utvecklingen av en gränslös digital mötesplats.

– Intresset för den lokala saluhallen har varit stort från producenter och kunder. Det finns en växande önskan att ha närmare kontakt med ursprungsproducenten och en närmare relation till maten vi äter. Det vi gör är att skapa en mötesplats. Det är ett sätt att främja småskaligheten och den biologiska mångfalden, säger Albin Ponnert, initiativtagare till projektet.

Förfrågningarna om att koppla lokala utlämningsställen på andra platser i landet till plattformen har varit många. Bland annat har fler orter i Skåne, Söderhamn, Sorsele och Gotland lokala utlämningsplatser på gång. Intresset har gjort att Albin Ponnert och kollegan Viktor Zaunders nu utvecklar den digitala plattformen Local food nodes som ska stå klar våren 2017.

I lösningen får producenten ett öppet verktyg för administration av en hel säsong, både beställningar, kunder, produkter och betalningar. Plattformen ska också fungera som ett verktyg för alla former av organisering av lokal handel med mat, oavsett geografisk position eller koncept.

– Det centrala är att skapa tillgång till den lokala maten efter rådande lokala premisser och att producerande part också är säljande part. I vår lösning behåller producenten hela intäkten själv, något som varit utgångspunkten för hela vårt arbete.

Vad är skillnaden mot en vanlig marknadsplats?

– Maten är förbokad och det är lättare för den småskaliga producenten att planera produktionsstorlek och investeringar och på så vis minskar också risken för producenten, säger Albin Ponnert.

– Vi står inför rätt stora utmaningar när det gäller framtidens matförsörjning, för hållbara ekonomier och för sunda produktionssätt som producenter faktiskt kan leva av, säger Viktor Zaunders.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV