Centralt minkregister saknas

Det finns ingen myndighet som har en övergripande kontroll av minkfarmerna. Istället hänvisar både Jordbruksverket och länsstyrelsen i Blekinge till branschorganisationen.

Alla platser där det finns kor och grisar måste anmälas till Jordbruksverket. Men när det gäller mink finns inget sådant centralt register.

– Det är av smittskyddsskäl som vi har den kontrollen. Hos korna finns flera kända smittskyddsproblem, till exempelvis mul- och klövsjuka, säger Helena Kättström, djurskyddschef på Jordbruksverket.

Något behov av ett nationellt minkregister ser inte Helena Kättström.

– Branschorganisationen Svensk mink har bra koll och alla farmer behöver ansöka om tillstånd hos respektive länsstyrelse.

Men alla uppfödare är inte anslutna till Svensk mink och länsstyrelsernas register är inte alltid uppdaterade. Det visar Landets Frias rundringning. I Blekinge län kan inte ett exakt antal anges, trots att det är länsstyrelsen som ger tillstånd och kontrollerar farmerna. Även chefen för djurskyddet i Blekinge, länsråd Ingrid Lovén, hänvisar till Svensk mink.

– Det är ett ständigt pågående arbete att hålla koll på registren. Farmer går ihop eller är inte längre aktiva och antalet ändras ständigt. Vi har ett register på papper som vi övertog från kommunen 2009 och så vårt eget djurskyddsregister att söka igenom, säger Ragnar Widerberg, djurskyddshandläggare i Blekinge.

Efter Djurrättsalliansens granskningar av Sveriges minkfarmer 2010 ökade antalet kontroller. Under 2010 och 2011 gjordes 51 respektive 59 inspektioner. Malin Gustavsson från Djurrättsalliansen berättar att hon då fick guida djurskyddsinspektörer fram till vissa farmer som dittills varit okända.

– Det kändes absurt att vi skulle visa vägen när det är en verksamhet som kräver tillstånd och det handlar ju ändå inte om hundratals. Jag förstår att det är ett resursproblem, men då måste man erkänna att det inte är så bra och inte luta sig tillbaka på påståendet att vi har världens bästa djurskyddslagar.

Vad görs om inte länsstyrelserna inte har full koll på minkfarmerna?

– Det är inte okej, det bör de ju veta. Våra föreskrifter säger att det ska finnas register över kontrollobjekten. Samtidigt är det klart att det finns bara ett visst antal resurser och länsstyrelserna måste prioritera sin verksamhet. Vi kan inte ge några order utan det är regeringen som har kontrollen över länsstyrelserna, säger Helena Kättström.

Men problemet är inte i första hand för lite resurser och för få kontroller, enligt Malin Gustavsson.

– Vad som kommer att förändra för minken är inte fler resurser till länsstyrelsen utan det är en politisk fråga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV