Barn flyr till skogs i protest

Karolina Henkes bilder gestaltar en saga om barn som flyr civilisationen för att leva i symbios med naturen och ta ställning mot miljöförstöring. Nu visas utställningen Back to nature på Tomelilla konsthall.

Sedan Karolina Henke fick barn har hon funderat allt mer på sitt ansvar som reklamfotograf för att uppmuntra till konsumtion och därmed indirekt miljöförstöring.

– Jag tänkte på mina barn, miljön och arvet som vi vuxna lämnar efter oss. Jag är inte Guds bästa barn när det gäller miljön men jag försöker att omfamna frågorna och ifrågasätta mig själv och hur vi lever. Jag är orolig för vad som ska hända och det är jag nog inte ensam om.

Serien Back to nature består av sju bilder på barn som har lämnat tryggheten för att leva i skogen.

– De ska vara där tills de vuxna tar sitt förnuft till fånga. De vill visa att de menar allvar med sin fråga: tar ni hand om ert arv till oss så bra som ni kan?

Inspirationen till projektet har vuxit fram från många källor. En är naturen runt lantstället som Karolina Henke köpte för tio år sedan.

– Man kan nästan bli religiös när man tittar på blommor och växter och deras perfektion.

En annan är måleri från renässansen, barocken och rokokon, inte minst porträtt av kungliga barn. Många tror att barnens poser är tagna från modevärlden, men Karolina Henke berättar att alla kommer ifrån klassiska målningar.

Karolina Henke har också inspirerats av sagor, gärna mörka sådana, och författare som Elsa Beskow och John Bauers bilder. Barnen ser allvarligt på betraktarna för att visa tyngden bakom sitt budskap.

– Någon sa att det går att läsa de här bilderna både som obehagliga och vackra och det var det bästa jag kunde få höra.

En annan dimension av arbetet är hantverk. När Karolina Henke gick över från analogt till digitalt fotografi 2006 kände hon att hon saknade det analoga hantverket. Hon har också påverkats mycket av sin mormor som hade stark kontakt med allt levande och gärna jobbade med händerna, lagade mat från grunden, stickade och sydde.

– Jag vill hylla hantverket – jag är rädd att det ska dö ut. Det hänger ihop med vårt ”quick fix”-samhälle. Jag vill tillbaka till rötterna istället för den här konsumtionen där det som inte fungerar bara slängs. Jag tror att många människor behöver jobba med händerna, jag tror att det har en läkande, helande effekt.

Till fotoserien har Karolina Henke tillverkat kläder av naturmaterial som kottar, löv och blommor till barnen. En minst sagt tidskrävande process.

– Tanken med att bygga dräkterna är att det måste göras på det naturliga materialets villkor. Jag är inte konstruktör och har fått göra om allt 100 gånger, det har varit en enorm utmaning. Jag ville ta värdefull tid för att berätta om något värdefullt.

Tanken är att det ska bli fler fotoserier på liknande teman. På Tomelilla konsthall ställer Karolina Henke ut en dräkt som avslöjar något om nästa projekt Before and ever after och ett av de nyare verken Viktoria som binder samman serien med nästa serie The secret garden.

– I The secret garden letar Victoria efter fler anhängare, det blir som en gräsrotsrörelse kanske även över Sveriges gränser. Jag ska utveckla idén och fördjupa mig i det omfattade ämnet miljön, som jag tycker känns så viktigt.

Utställningen visas på Tomelilla konsthall till den 15 januari 2017.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.