Är det kört för unga på landsbygden?

För få av de unga som flyttar ifrån landsbygden kommer tillbaka ­– men många vill göra något åt det.

Hur är det att vara ung på landsbygden i Sverige 2014? Det finns det lika många svar på som det finns just unga på landsbygden. En generell slutsats som ändå går att dra är att lands- och glesbygden för många unga inte är tillräckligt attraktiv för att bosätta sig på. Många flyttar och ser möjligheter till jobb, utbildningar och nöjen på andra håll i landet.

Påverkade av en storstadsnorm? Ja, så kan det säkert vara. För få och för dåliga möjligheter på hemorten? Det är mycket möjligt att det är så också. Är det kört? Nej, det är det inte!

”Det är bra att komma iväg och se lite annat”, ett klassiskt uttryck som det ligger mycket i. Nya kunskaper, erfarenheter och perspektiv behövs. Det är bara det att för få av de som flyttar iväg väljer att komma tillbaka. En allmänt känd problematik, som fler och fler lyfter fram som en kritisk punkt i en avfolkande landsbygd. Och som det finns många som vill göra något åt.

Sommaren 2012 var jag med och startade upp projektet Nytänk – ungas sätt att göra skillnad. Ett projekt som drivs av unga för unga i Norrbotten med huvudsäte i Jokkmokks kommun. Nytänk knyter ihop, stöttar och peppar unga norrbottningar och deras idéer, för att unga röster och idéer i stor som liten skala ska kunna vara en del i både lokal och regional utveckling. Genom projektet möter jag unga med massor av kloka och kompetenta idéer som kan göra stor skillnad, om de ges utrymme och får lite hjälp att veta var de ska ta vägen.

Bara i Norrbotten finns flera goda exempel på projekt och initiativ som arbetar med att lyfta, peppa och involvera unga på lands- och glesbygden. Vi är många runt om i landet som delar tanken om att ett samhälle som en känner att en är en del av, blir hörd i och kan vara med och göra skillnad i, är ett samhälle som fler väljer att bo kvar i eller flytta tillbaka till. Under Sveriges största mötesplats för samhällsengagemang, Almedalsveckan, samlas flera av dessa initiativ för att nätverka och tillsammans lyfta frågan om en attraktiv landsbygd för unga. Tror vi att det är kört? Nej, det gör vi inte.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV