Aktivister åtalas för stöld av grisar och höns

I augusti tog sig djurrättsaktivister in i ett grisstall och på ett hönseri. De tog med sig två grisar och åtta hönor. Nu åtalas de för stöld i tingsrätten i Västerås.

Aktivisterna tillhör aktionsgruppen Tomma burar som genomför aktioner mot djurindustrin.

– Vi tycker inte att det är moraliskt försvarbart att utnyttja djur genom att föda upp dem, döda dem och senare äta dem, säger Ramin Winroth.

Gruppen tog sig in i ett grisstall i Västeråstrakten i somras. De bröt upp dörren, tog med sig två griskultingar, lämnade ett undertecknat brev och veganska kakor. Grisarna fick namnen Selma och Louise och nya hem där de nu fortsätter sina liv.

– Många av grisarna som blev kvar är döda nu. Det är klart att vi hade velat ta fler. Men att i alla fall ta Selma och Louise tycker vi är ett kraftfullt sätt att visa att något annat är möjligt.

Dagen efter ringde de polisen för att berätta om vad som hade hänt. Selma och Louise hade då fått ett nytt hem. Strategin är en del av gruppens civila olydnad – de är öppna med vilka de är, vad de gör och varför.

Aktivisterna har inte erkänt brott, men de har inte förnekat händelseförloppet.

– Vi anser inte att vi har begått ett brott, utan att det är djurförtrycket som är ett brott. Däremot har jag inget större hopp om att vi ska bli frikända i rätten. Därför handlar det mer om att argumentera utifrån vår ideologiska syn.

Paret som föder upp grisarna har krävt ersättning för kostnaderna i samband med stölden på drygt 28 000 kronor, samt 5 000 var för kränkningen som de menar att det innebar att bli bestulna.

– Det är märkligt att kräva pengar för någon annans liv, säger Ramin Winroth.

Samtidigt är aktivisterna i Tomma burar tydliga med att de inte är ute efter att skada någon bonde personligen utan att det handlar om att visa att hela systemet är fel.

– Det är svårt att göra en sådan här aktion utan att någon enskild blir utsatt, men det är inte poängen. Vi skrev i brevet vi lämnade att vi inte kommer tillbaka om vi inte blir inbjudna.

Mikael Gilbertsson på Stjernsunds gård i Askersund bjöd i december in Tomma burar till sin gård. Där var aktivisterna i augusti och tog med sig åtta hönor.

– Jag tycker att det är mer civiliserat att föra en dialog än att bryta sig in hos folk så jag bjöd in dem för ett möte där vi diskuterade djurhållningen på gården. Man kan väl säga att de inte hade så mycket att anmärka på den, sa Mikael Gilbertsson till Nerikes allehanda efter besöket.

Ramin Winroth har en annan bild av besöket.

– Han ville väl mest visa oss hur bra det var på hans gård, men inte diskutera varför vi gjorde aktionen. Vi håller ju inte med om att det är bra.

Från människor med kopplingar till lantbruket har gruppen fått stark kritik, från andra håll har reaktionerna varit positiva.

– Jag förstår att det är en känslig fråga när det handlar om ens försörjning, men i grund och botten handlar det om något annat. De realpolitiska lösningarna för bönderna finns där om bara den politiska viljan finns att ställa om.

För de båda aktionerna åtalas nu fem aktivister den 15 januari vid tingsrätten i Västerås. Stöld kan ge upp till två års fängelse.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV