Aktionsgrupp vill rädda Vättern

Protestgruppen Aktion rädda Vättern, ARV, arbetar för att hålla Vätterns vatten rent. Genom att överklaga beslut har de lyckats fördröja gruvverksamhet och gasutvinning i området. – Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden, säger Lisa Lennartsson, ordförande i ARV:s styrelse.

– Just nu vill vi förhindra Försvarets flygskjutningar över Vättern. Det finns en del odetonerad försvarsskrot utanför Karlsborg, som kan vara farlig. Tidigare har Försvarsmakten motiverat sina skjutningar med att säga att skrotet ramlar ner i slammet och blir ofarligt. Men nu har de i sin komplettering redovisat att det finns ammunition som innehåller en del giftiga tungmetaller på botten, säger Lisa Lennartsson.

Att försöka förhindra Försvarets ansökan om att få utöka antalet skjutna skott över Vättern från 1 000 till 69 000 skott per år är endast en av ARV:s strider. Sedan 2013 arbetar ARV mot olika hot mot Vätterns vatten. Det är ett omfattande arbete. På deras hemsida har de identifierat tre stora hot: försvarets övningar i, över och vid sjön, gruvprojektet Norra Kärr utanför Gränna samt gasborrning. Men utöver dessa finns flertalet andra hot och faror säger ordförande Lisa Lennartsson.

­– Vi klagade på Karlsbergs flygplats. Där har marken förgiftas av PFOS, ett giftigt ämne som kommer från brandsläckarskum. Försvaret har känt till det här i tre år, ändå har de inte gjort någonting.

Det var när Försvaret började med provskjutningar över Vättern 2012, som många reagerade och ARV bildades. Boende runt sjön började organisera sig och bestämde sig för att starta en rättsprocess mot Försvaret.

– För att göra det behöver man vara en förening, det var så Aktion rädda Vättern startade.

Den nystartade föreningen ville symboliskt placera sig i mitten av Vättern och hamnade därför på Visingsö. En av de första aktionerna de gjorde var att använda brinnande vårdkasar och kyrkringningar runt Vättern. En metod som användes förr i tiden för att varna om fara och krig.

När ARV organiserade sig som protestgrupp hade de inga större förkunskaper och har genom åren fått tillägna sig kunskaper om lagstiftningar och regelverk.

– Vi har försökt fokusera på vattnet och de lagstiftningar som finns där. Vi försöker att verka underifrån och hjälpa folket. Tidigare har man inte protesterat mot varken gruvverksamheten eller Försvarets miljöpåverkan, eftersom de haft oerhört stark ställning i samhället. Vi betraktar detta som en demokratifråga och vill visa hur det går att protestera.

I dagsläget har de tillsammans med andra aktionsgrupper tagit gruvprojektet Norra Kärr till kammarrätten. De samlar för tillfället in kunskap om gruvproblem och juridik för att kunna stoppa en eventuell ansökan i vår. De har även fått igenom krav om att blyfri ammunition ska användas i Försvarets skjutningar.

– Vi ser varje överklagning som en seger, genom att det blir strängare villkor i tillstånden.

Lisa Lennartsson hoppas att deras arbete får folk att engagera sig i frågorna om Vättern och dess vatten, men hoppas även att deras organisering ska inspirera utanför Vätterns horisont.

– Vi hoppas även kunna sprida inspiration till andra som protesterar mot andra samhällsproblem.

Under nästa år kommer de att börja göra en film om Vättern. Det är ett samarbete med filmskapare som tidigare har filmat i Hanöbukten och i Öresund. Filmen kommer att handla om utsläpp och den miljörelaterade verksamheten som har varit ett problem, men även om lösningar. De hoppas att filmen ska kunna användas i utbildningssyfte.

– Vättern är ett viktigt område att bevara av många skäl men för vår del är det rent dricksvatten som är huvudsaken. De lösningar på problemen vi kan hitta genom samarbete med andra forskare vill vi gärna sprida ut, säger Lisa Lennartsson.

Andra artiklar från Landets Fria Syre

De bakar med urgamla sädesslag

– I bageribranschen har man sett spannmålen som en produktionsgröda istället för som ett livsmedel. Det här börjar långsamt förändras i Sverige och i hela världen. Hållbart jordbruk, ursprung och kvalitet, allt hänger ihop. Det säger Marqus Östin som tillsammans med Tina Fernlund driver Järna bageri.

Årets bästa kultur

Vad gjorde 2017 till ett bra kulturår? Landets Fria listar sina favoriter bland musik, böcker och filmer.

Det behövs en ny berättelse om utveckling

De kämpar för vattnet i Unden

Planerade provborrningar efter mineraler i sjön Unden i Västergötland har väckt stora protester hos boende i området. Genom vårdkasar, överklaganden och dialog hoppas de kunna stoppa beslutet.

Ett valår fullt av omställning

Under 2018 hålls både klimat- och landsbygdsriksdagar och en internationell konferens om nedväxt, men också kurser i allt från permakultur till aktivt hopp. Landets Fria presenterar några av de mest spännande evenemangen ur ett omställningsperspektiv.

Så bygger Fjällbete gemenskap

Om vi väljer att vara medvetna samhällsbyggare så är mycket vunnet för samhället och ekosystemen, säger Jörgen Andersson, grundare av Fjällbete i Jämtland.