ABF:s verksamhet för asylsökande i stort behov av stöd

Varje vecka deltar 200 asylsökande i studiecirklar på ABF i Kiruna. Men det hårda trycket på ABF gör situationen omöjlig utan ekonomiskt stöd. Studieförbundet har nu haft möte med Kiruna kommun, Migrationsverket och arbetsförmedlingen om hur verksamheten kan räddas.

De senaste åren har ABF Norr Kiruna i snitt haft 496 inskrivna asylsökande per år som deltar i studiecirklar hos dem. Antalet deltagare ökade markant då Migrationsverket i Kiruna lade ner sin sysselsättning för asylsökande i slutet av 2011.

– Vi har huset fullt kan man säga. Vi fyller vartenda rum och alla stolar och bord vi har. Nu är det omkring 80–100 personer om dagen som är här uppdelade i för- och eftermiddagsgrupper. I dagsläget kan vi erbjuda de inskrivna två tillfällen per vecka, säger Lars Stålnacke, verksamhetsledare ABF Norr i Kiruna.

I dagsläget ansvarar de olika grupperna själva för sin språkutbildning och det finns inga anställda lärare som leder grupperna. Lars Stålnacke menar att de behöver hjälp.

– Vi är på smärtgränsen för vad vi mäktar med och vi kommer att behöva ekonomiskt stöd framöver för att kunna driva vår verksamhet. Det skulle ge mer kvalitet på vår utbildning om vi hade kunnat anställa auktoriserade ledare och lärare. Dessutom drar alla kostnader iväg, som städning och utbildnings- och kontorsmaterial.

Den 30 oktober hade ABF ett möte med Migrationsverket, arbetsförmedlingen och kommunen i Kiruna om hur situationen på ABF är i dagsläget.

– De tycker att vår verksamhet är bra och positiv och ser bara fördelar med det vi gör. Men det i sig hjälper inte oss. Vi måste få hjälp ekonomiskt för att klara av att driva verksamheten. Mötet var ändå positivt.

Migrationsverket ska se över möjligheten att hjälpa till med ett hyresbidrag. Kommunen om de skulle kunna stötta verksamheten med personal.

– Vi diskuterade olika lösningar på hur vi kan vara behjälpliga och stötta deras verksamhet. Vi är ganska överens om vad vi som myndighet kan bistå med, vad kommunen kan bistå med och vad arbetsförmedlingen kan bistå med. Men det har inte riktigt kommit igång ännu, då mötet var ganska nyligen och det är en del frågor som måste klaras ut. Men det är framför allt finansiellt de behöver stöd, säger Maud Lantto, enhetschef på Migrationsverket i Kiruna.

Alternativet om ekonomiskt stöd uteblir är att minska ner verksamheten.

– Utan stöd skulle vi kunna ha två grupper per dag. Hur ska vi välja vilka som ska få gå eller inte? ABF är öppet för alla oavsett etnicitet, sexuell läggning, religion och så vidare. Det är ett omöjligt val att göra och då kommer vi att behöva stänga verksamheten helt och hållet.

I nuläget väntar de på besked från myndigheterna och kommunen. Men förhoppningen är att det på något sätt ska lösa sig under en tvåårsperiod framöver.

– Det är viktigt för att oss att de här människorna får stöd och sysselsättning i sin vardag. De ska känna sig välkomna och att de har något att göra. Det i sig är en en enorm nytta för samhället, avslutar Lars Stålnacke.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV