Skulpturer av skrot, skjortor som hyllar forna verkstadsarbetare och en ny randig t-shirt om dagen. Utställningen Re:art öppnar den 18 juni på Meken i Smedjebacken. Landets Fria Tidnings serie om konst och miljö handlar den här gången om återbruk.
Finska Kaarina Kaikkonens platsspecifika installation Together består av nästan 700 använda herrskjortor och är det största som någonsin visats på Meken. Verket kan ses som en hyllning till de män som arbetat i lokalerna genom århundradena och till samarbete och gemenskap. Skjortorna är ihopkopplade ärm till ärm och en del av dem har burits av anställda här.
Vincent Skoglund från Falun ställer ut bildserien Waste management. Det består av foton av skulpturer som han har skapat på återvinningsstationer av material som han hittat där.
– För mig är återvinningsstationer något av det mest intressanta jag vet. Skräpet inspirerar och skrämmer mig, säger han i ett pressmeddelande.
Dessa två konstnärer är anledningen till att Meken Smedjebacken i år har temat återbruk på sin stora sommarutställning. Pernilla Jansson, konstnärlig ledare och intendent, fastnade för Kaarina Kaikkonen redan 2007 när hon såg ett av hennes verk i Norrtälje. Även Vincent Skoglunds bilder ville Pernilla Jansson ställa ut. Då blev temat återbruk ganska naturligt, även om det inte var just återbruket i sig som var det viktiga. Snarare tyckte hon att verken berörde.
Maria Johansson och Jacob Dahlgren valdes ut att fullborda utställningen. Konsthantverkaren Maria Johanssons skulpturer utgår från föremål och maskiner, där hon tar bort eller lägger till delar och ändrar därmed deras funktion. Jacob Dahlgren visar verket From life to art to life, som består av 600 tomma konservburkar. Dessutom ska hans projekt Peinture abstraite redovisas löpande, där han varje dag fotograferas i en ny randig t-shirt. Konsumtion och ekonomiska strukturer är återkommande teman i hans konst.
– Det som förenar konstnärerna är att de använder saker som är förbrukade. I Maria Johanssons och Kaarina Kaikkonens verk känner man verkligen en historia i sakerna, säger Pernilla Jansson.
I utställningen ingår dessutom ett butiksbord med återbrukade verk till salu, och så ordnas kurser under sommaren. Bland annat blir det ett konstkollo och utbildningar i samarbete med ABF om att göra väskor och fodral, blomstöd och mobiler av plastförpackningar, skrot och trasor.
Pernilla Janssons uppfattning är att en del konstnärer väljer återbruk av miljöskäl, men att många kanske främst inspireras av återbrukade material.
– Jag tror att många konstnärer känner en fascination inför materialet och att det har en historia.
Men hon menar att både återbruk och hantverk är på frammarsch generellt i samhället.
– Att återanvända och bygga själv blir starkare och starkare och det är jättebra. Det är mer okej nu att köpa second hand och att bygga eget och det blir allt mer vanligt.