Radar · Nyhet

#vistårinteut bevakar S-kongressen

Just nu pågår Socialdemokraternas kongress i Göteborg. På plats för att bevaka finns inte bara medierna, utan även rörelsen #vistårinteut. Syre Göteborg ringde upp en av rörelsens grundare Kinna Skoglund för att få veta mer.

Just  nu, 8–12 april, pågår Socialdemokraternas kongress på Svenska mässan i Göteborg. Under samtliga dagar närvarar rörelsen #vistårinteut, som arbetar för ensamkommande barn och ungas rättigheter och driver frågan om amnesti för alla ensamkommande som varit i Sverige i mer än ett år.

– Socialdemokraterna är i regeringsställning och är tillsammans med Miljöpartiet och några andra partier ansvariga för de beslut som nu påverkar de här barnen och ungdomarna. Samtidigt är de också det parti som det varit svårast för oss att få till en dialog med. Därför tar vi i ordentligt nu, säger Kinna Skoglund, en av grundarna till #vistårinteut.

Varje dag kommer att ha sitt eget tema, som ungdomarnas dag och professionens dag. #vistårinteut kommer även att delta som åhörare vid kongressen och ha en egen monterplats. Inför kongressen har de kontaktat de 350 politiska ombuden via brev och träffat ombud i 50 kommuner.

”Det här är ju värre än allt annat, vi har aldrig behandlat människor så här i Sverige historiskt. De här barnen dör, både inombords och på riktigt.”

En av huvudanledningarna till att #vistårinteut är på plats under s-kongressen är att få upp ögonen på socialdemokratiska politiker ute i landet. Det är för tidigt att att hoppas på regeringen än, säger Kinna Skoglund.

– Det här politiska klimatet, där alla är livrädda för Sverigedemokraterna, har lamslagit rikspolitiken. Men fler och fler kommuner börjar förstå att även om inte rikspolitiken tar ansvar så måste de ändå göra det, för att inte få problem i sin egen kommun.

I Göteborg är det dock svårt att få något gehör, säger Kinna Skoglund.

– Vi har haft en lite dialog med Marina (Johansson, socialdemokratisk kommunalråd i Göteborg, reds. anm.), men sen har det bara stannat där. Det har aldrig blivit någon uppföljning.

– I Göteborg är ju den här frågan otroligt relevant i och med alla ungdomar i Nordstan. Jag har varnat för att nu kommer det ungdomar från hela Sverige till Göteborg, för de vet att här finns det många trygga vuxna som kämpar för dem. Kommunpolitikerna behöver förhålla sig till det, men de stänger bara till. Det är lite strutsbeteende.
Genom att närvara under kongressen vill man också visa #vistårinteuts styrka, både för politikerna och för rörelsens egna medlemmar.

– Vi vill visa att vi är kompetenta, professionella och vet vad vi gör. Det här är en folkrörelse som inte går att stoppa. Och givetvis handlar det också om att kraftsamla och hålla vårt eget hopp uppe.

Under kongressen deltar även systerrörelsen #vistårintehellerut, som har samlat ett stort antal kända namn, främst inom kulturområdet. Bland annat kommer skådespelarna Björn Kjellman och Gunilla Röör att finnas på plats och berätta om att de anslutit sig till kravet på amnesti. Att ha välkända namn med på tåget kan hjälpa till att öppna allmänhetens ögon, tror Kinna Skoglund, men #vistårintehellerut är inte ett initiativ enbart för kändisar.

– De ville verkligen inte att det skulle bli en kändisgrej, utan de vill vara behjälpliga som människor. Det kan lika gärna vara rörmokare som säger ”Vi står inte heller ut”.

Kinna Skoglund avslutar intervjun med en reflektion kring hur det svenska samhället och media hanterar frågan om ensamkommande i dag.

– När det är sådan total rättsosäkerhet för en grupp, som dessutom är barn, vad gör det med oss som människor? Det här är ju värre än allt annat, vi har aldrig behandlat människor så här i Sverige historiskt. De här barnen dör, både inombords och på riktigt.

Hon gör en jämförelse med den allvarliga bussolyckan i Härjedalen 2 april, där tre åttondeklassare omkom och många skadades allvarligt.

– Det var helt fruktansvärt. Samtidigt tänker jag också att det här lever vi med varje dag. Jag har sett flera ungdomar försöka ta livet av sig, hittat dem i sängen på morgonen. Men det sker i det tysta.

Hon berättar också om tvångsdeportationerna i Kållered i slutet av mars, där #vistårinteut var på plats.

– När de körde iväg bussen hörde man ungdomarna skrika hela vägen. Dödsskrik. Det ringer i mina öron fortfarande.